
Hovězí vývar se strouháním
Ingredience
1 kg | hovězích kostí (s trochou masa) |
2 | mrkve, 1 petržel, kousek celeru |
1 | cibule |
1 | bobkový list, pár kuliček nového koření a pepře |
kousek pórku | |
kousek másla | |
svazek pažitky, nasekané | |
Na strouhání | |
---|---|
1 | lžíce mléka |
1 | vejce |
2 | lžíce hladké mouky |
po špetce soli a muškátového oříšku | |
1 | lžíce petrželky, nadrobno nasekané |
Postup přípravy
Hovězí kosti, 1 oloupanou mrkev, oloupanou petržel, oloupaný celer, neoloupanou, pouze přepůlenou cibuli, bobkový list, nové koření i pepř dejte do hrnce, zalijte 3–3,5 litru vody a nechte na slabém plameni pomalu táhnout alespoň dvě a půl hodiny, abyste získali silný vývar. Zpočátku sbírejte tvořící se pěnu. Na posledních 20 minut dejte do polévky i pórek. Sejměte z ohně, vyndejte maso i zeleninu a vývar přeceďte přes cedník vyložený utěrkou do čistého hrnce. Maso oberte od kostí a vraťte do polévky. Mrkev, petržel i celer a cibuli vyhoďte, pórek pokrájejte a vraťte do polévky. Druhou mrkev oloupejte a nakrájejte na drobno a osmažte ji na másle. Poté přidejte do polévky.
Udělejte strouhání: promíchjete všechny na něj potřebné ingredience do tužšího těsta. To pak přes struhadlo protlačujte do vroucí polévky. Pár minut provařte. Polévku podávejte ozdobenou nasekanou petrželkou.