
Hovězí krk na černém pivu
Ingredience
1,2 kg | hovězího krku, |
nakrájeného na 5cm kostky | |
sůl a čerstvě mletý pepř | |
6 | plátků slaniny, nakrájených |
2 | cibule, nasekané nahrubo |
4 | stroužky česneku, nasekané |
nahrubo | |
400–500 ml | černého piva |
120 g | rajského protlaku |
4 | snítky čerstvého tymiánu |
3 | mrkve, nakrájené na větší |
kousky | |
2 | řapíky celeru, |
nakrájené na větší kousky | |
1 | lžička krupicového cukru |
600 ml | hovězího vývaru |
Postup přípravy
Kostky masa osolte a opepřete. Slaninu zprudka vypečte v pánvi dozlatova, pak ji přendejte do hlubšího hrnce. Na vypečený tuk ze slaniny vhoďte maso a opečte ho ze všech stran, aby se zatáhlo. Dejte ho do hrnce ke slanině. Snižte plamen a do pánve vsypte cibuli, trochu ji osolte a opékejte 5 minut dozlatova. Pak přidejte česnek a ještě minutu opékejte. Zalijte pivem, přiveďte k varu a vařečkou seškrabujte do piva všechny připečeniny z pánve.
Obsah pánve přelijte do hrnce k masu a slanině, přidejte rajský protlak, tymián, mrkev, řapíkatý celer, cukr a tolik hovězího vývaru, aby bylo maso ponořené.
Promíchejte, přiveďte k varu a nechte na mírném plameni pod pokličkou zvolna bublat 2 hodiny, dokud není maso měkké. Občas promíchejte a odebírejte případnou pěnu. Odklopte a zvyšte plamen. Vařte ještě 15–20 minut do zhoustnutí. Vyndejte snítky tymiánu a podle potřeby dosolte a dopepřete. Podávejte nejlépe s bramborovou kaší.