Hovězí bourguignon
Hovězí bourguignon neboli hovězí po burgundsku je klasický francouzský pokrm, který vás okouzlí svou hloubkou chutí a aromatickou bohatostí. Křehké kusy hovězího masa se nechají pomalu dusit ve víně, doplněné o mrkev, anglickou slaninu a čerstvé bylinky jako rozmarýn či tymián. Výsledek je šťavnatý a voňavý. Hovězí bourguignon je ideální volbou pro slavnostní večeři nebo nedělní oběd. Připravte si ho s láskou, nechte maso změknout a bavte se chutí, která se postupně rozvíjí.

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Francouzská
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 50 g
- Hovězí zadní 1 kg
- Cibule 1 ks
- Mrkev 2 ks
- Bobkový list 1 ks
- Petrželka čerstvá 1 svaz.
- Rozmarýn čerstvý
- Tymián sušený
- Pepř celý 6 ks
- Červené víno 400 ml
- Anglická slanina 100 g
- Olej olivový 2 plž
- Sůl
- Vývar hovězí
- Mouka hladká 1 plž
- Máslo 50 g
- Hovězí zadní 1 kg
- Cibule 1 ks
- Mrkev 2 ks
- Bobkový list 1 ks
- Petrželka čerstvá 1 svaz.
- Rozmarýn čerstvý
- Tymián sušený
- Pepř celý 6 ks
- Červené víno 400 ml
- Anglická slanina 100 g
- Olej olivový 2 plž
- Sůl
- Vývar hovězí
- Mouka hladká 1 plž
Příprava
- 1Maso pokrájejte na kostky velikosti většího sousta a dejte je do hrnce. Přimíchejte cibuli, mrkev, svazek bylinek a pepř. Zalijte vínem a dejte na 24 hodin marinovat do chladu.
- 2Sceďte (marinádu uschovejte). Maso pečlivě oddělte od zeleniny a bylin a kostičku po kostičce osušte.
- 3V silnostěnném hrnci rozpalte olej, přidejte slaninu a opékejte 3 minuty. Poté přidejte maso (postupně) a zprudka ho opečte ze všech stran. Řádně osolte, přidejte osušenou zeleninu a opékejte, aby přestala být vlhká a začala se opékat.
- 4Teprve poté zalijte uschovanou marinádou a na mírném ohni duste asi 2,5 hodiny. Bude-li potřeba, podlévejte vývarem nebo vodou.
- 5Když je maso měkké, zahustěte šťávu změklým máslem utřeným s moukou (tzv. beurre manié). Povařte ještě 10 minut.
- 6Hotový hovězí bourguignon podávejte s křupavou bagetou, ozdobené tymiánem.
- 1Maso pokrájejte na kostky velikosti většího sousta a dejte je do hrnce. Přimíchejte cibuli, mrkev, svazek bylinek a pepř. Zalijte vínem a dejte na 24 hodin marinovat do chladu.
- 2Sceďte (marinádu uschovejte). Maso pečlivě oddělte od zeleniny a bylin a kostičku po kostičce osušte.
- 3V silnostěnném hrnci rozpalte olej, přidejte slaninu a opékejte 3 minuty. Poté přidejte maso (postupně) a zprudka ho opečte ze všech stran. Řádně osolte, přidejte osušenou zeleninu a opékejte, aby přestala být vlhká a začala se opékat.
- 4Teprve poté zalijte uschovanou marinádou a na mírném ohni duste asi 2,5 hodiny. Bude-li potřeba, podlévejte vývarem nebo vodou.
- 5Když je maso měkké, zahustěte šťávu změklým máslem utřeným s moukou (tzv. beurre manié). Povařte ještě 10 minut.
- 6Hotový hovězí bourguignon podávejte s křupavou bagetou, ozdobené tymiánem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Více inspirace Vyzkoušejte bezlepkovou verzi této franscouzské pochoutky hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon).
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.











