
Houbová omáčka s pečeným karlovarským knedlíkem
Ingredience
Na knedlíky | |
---|---|
320 g | bílého pečiva, den starého |
2 | vejce, bílky a žloutky zvlášť |
50 ml | másla, rozpuštěného vlažného |
150 ml | plnotučného mléka, vlažného |
sůl | |
hrst nasekané petrželky | |
30 g | hrubé mouky |
Na omáčku | |
2 | hrsti sušených nebo 5 hrstí čerstvých hub |
30 g | másla |
1 | menší cibule, nakrájená najemno |
hrst nasekané petrželky | |
1 | lžička kmínu |
50 g | másla |
1 | střední cibule, nadrobno |
50 g | hladké mouky |
100 ml | smetany ke šlehání |
2 | lžíce zakysané smetany |
Postup přípravy
Začnu knedlíky. Pečivo nakrájím na kostičky a nechám oschnout. V misce prošlehám žloutky a vmíchám máslo a mléko. Vaječnou směs osolím a vliju na nakrájené kostičky pečiva. Lehce promíchám a nechám chvíli odležet. Pak přidám petrželku, jemně zapracuju a posypu moukou. Z bílků vyšlehám sníh, který do směsi opatrně vmíchám, pak nechám odpočinout. Potom vytvaruju dvě šišky.
Předehřeju troubu na 200 °C. Knedlíky uhladím, položím na plech a podliju trochou vody. Peču 15–20 minut, až budou mít zlatavou kůrku. Mezitím se pustím do omáčky. Sušené houby zaliju vařící vodou a dám stranou. Čerstvé houby nakrájím na plátky. V kastrolu rozpustím 30 g másla, přidám cibuli a nechám zesklovatět. Přidám petrželku a houby – vymačkané sušené nebo čerstvé. Přisypu kmín a za stálého míchání dusím, dokud houby nezměknou. Připravím si jíšku: na 50 g rozpuštěného másla nechám zesklovatět cibuli, přidám mouku, vymíchám světlou jíšku a za stálého šlehání přidávám 1 litr horké vody, až je omáčka hladká a hustá. Přidám do ní houbovou směs, sůl, pepř a obojí smetanu.