Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKřehký švestkový koláč
Albert logoAlbert logo
  • Křehký švestkový koláč

Křehký švestkový koláč

Křehký švestkový koláč
Snadné
Více než 60 minut
1/5
Česká
Sváteční
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Mouka hladká 330 g
  • Cukr moučkový 40 g
  • Sůl
  • Citron 2 ks
  • Máslo 230 g
  • Vejce 4 ks
  • Mléko 1 plž
  • Cukr krupicový 100 g
  • Mouka mandlová 100 g
  • Mák mletý 50 g
  • Švestky 8 ks
  • Med 1 plž
  • Tymián čerstvý 4 snít.
  • Mouka hladká 330 g
  • Cukr moučkový 40 g
  • Sůl
  • Citron 2 ks
  • Máslo 230 g
  • Vejce 4 ks
  • Mléko 1 plž
  • Cukr krupicový 100 g
  • Mouka mandlová 100 g
  • Mák mletý 50 g
  • Švestky 8 ks
  • Med 1 plž
  • Tymián čerstvý 4 snít.

Příprava

1
Do mísy prosejte 220 g hladké mouky, 40 g cukru moučky, špetku soli a promíchejte metličkou. Následně přidejte nastrouhanou kůru z důkladně omytého citronu a 115 g studeného másla nakrájeného na kostičky a promíchejte v rukách na sypkou drobenku. Nakonec přidejte 1 vejce a 30 ml studené vody a uhněťte v hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odležet na 2 hodiny do lednice.
2
Stůl pomoučete 40 g hladké mouky, těsto vyválejte na 4 mm širokou placku a přendejte do koláčové formy o průměru 28 cm. Boky formy vytlačte zbývajícím těstem, aby bylo všude rovnoměrně rozprostřené, a nožem případně zařízněte těsto na krajích do roviny. Připravený koláč dejte do lednice. Předehřejte troubu na 180 °C horní, spodní ohřev. Vyndejte koláč z lednice. Dno těsta propíchejte rovnoměrně vidličkou, zakryjte pečicím papírem, dovnitř vsypte pečicí fazole (případně silnou vrstvu rýže) a pečte 15 minut. Poté opatrně vyndejte papír s fazolemi. V menší misce smíchejte 1 vejce a lžíci mléka. Koláč potřete připravenou směsí a pečte dalších 10 minut. Pak vyndejte koláč z trouby a nechte vychladnout.
3
V míse prošlehejte 115 g másla, 100 g cukru krupice a kůru z omytého citronu do pěny. Postupně zašlehejte zbylá 2 vejce, přidejte 100 g mandlové mouky, ½ lžičky soli a 50 g máku. Vzniklou pastou naplňte koláč. Všech 8 švestek omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na tenké plátky a těmi koláč ozdobte. Koláč pečte na 180 °C 30 minut dozlatova.
4
Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte na mřížce vychladnout. Švestky potřete lžící rozpuštěného medu, aby se hezky leskly. Nakonec dozdobte lístky čerstvého tymiánu. Ten pravý koláč s chutí babího léta je hotový. Dobrou chuť!
1
Do mísy prosejte 220 g hladké mouky, 40 g cukru moučky, špetku soli a promíchejte metličkou. Následně přidejte nastrouhanou kůru z důkladně omytého citronu a 115 g studeného másla nakrájeného na kostičky a promíchejte v rukách na sypkou drobenku. Nakonec přidejte 1 vejce a 30 ml studené vody a uhněťte v hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odležet na 2 hodiny do lednice.
2
Stůl pomoučete 40 g hladké mouky, těsto vyválejte na 4 mm širokou placku a přendejte do koláčové formy o průměru 28 cm. Boky formy vytlačte zbývajícím těstem, aby bylo všude rovnoměrně rozprostřené, a nožem případně zařízněte těsto na krajích do roviny. Připravený koláč dejte do lednice. Předehřejte troubu na 180 °C horní, spodní ohřev. Vyndejte koláč z lednice. Dno těsta propíchejte rovnoměrně vidličkou, zakryjte pečicím papírem, dovnitř vsypte pečicí fazole (případně silnou vrstvu rýže) a pečte 15 minut. Poté opatrně vyndejte papír s fazolemi. V menší misce smíchejte 1 vejce a lžíci mléka. Koláč potřete připravenou směsí a pečte dalších 10 minut. Pak vyndejte koláč z trouby a nechte vychladnout.
3
V míse prošlehejte 115 g másla, 100 g cukru krupice a kůru z omytého citronu do pěny. Postupně zašlehejte zbylá 2 vejce, přidejte 100 g mandlové mouky, ½ lžičky soli a 50 g máku. Vzniklou pastou naplňte koláč. Všech 8 švestek omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na tenké plátky a těmi koláč ozdobte. Koláč pečte na 180 °C 30 minut dozlatova.
4
Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte na mřížce vychladnout. Švestky potřete lžící rozpuštěného medu, aby se hezky leskly. Nakonec dozdobte lístky čerstvého tymiánu. Ten pravý koláč s chutí babího léta je hotový. Dobrou chuť!

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 39 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 32 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 4 dny

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 11 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 39 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 11 dní

Od 20.11.2024 do 03.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.