
Holandský řízek
Ingredience
600 g | vepřové krkovice nebo bůčku bez kosti |
150 g | tučného eidamu nebo goudy |
sůl a pepř | |
3 | vejce |
hrst petrželky | |
1 | lžíce mléka |
hladká mouka, vejce | |
1 | lžička strouhané citronové kůry |
strouhanka na obalení | |
olej na smažení | |
nakládaná okurka k podávání | |
NA KAŠI | |
1 kg | moučných brambor |
1cm | plátek másla |
200 ml | smetany na vaření |
sůl |
Postup přípravy
Maso nakrájejte na kostky a umelte najemno na masovém strojku. Sýr nastrouhejte najemno a promíchejte v míse s masem, solí, pepřem, polovinou nasekané petrželky, 1 vejcem a smetanou. Mísu přikryjte a uložte na půl hodiny do chladničky ztuhnout.
Mezitím oloupejte brambory a uvařte je doměkka.
Masovou směs rozdělte na 4 stejné díly a vytvarujte z nich ploché a oválné řízky 5–7 mm vysoké. Postupně je obalte v mouce, prošlehaných vejcích a strouhance promíchané se zbylou petrželkou a citronovou kůrou. Ve vyšší pánvi rozehřejte větší vrstvu oleje a řízky osmažte po obou stranách dozlatova. Řízky odkládejte na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
Brambory prošlehejte s máslem a smetanou na kaši. Podle chuti osolte a podávejte k řízkům. Servírujte s okurkou.