
Hanácké prstky
Postup přípravy
1. V míse promíchejte vlažnou vodu, 80 g cukru, rozdrobené droždí a špetku hladké mouky. Odložte stranou a nechte vzejít kvásek.
2. Do připraveného kvásku přisypte zbytek hladké mouky, hrubou mouku, změklé sádlo, 1 vejce, špetku soli a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout v chladničce 45 minut.
3. Těsto vyklopte na pomoučený vál, rozválejte do obdélníku a potřete 70 g změklého másla. Obdélník těsta přeložte napůl a pak ještě jednou na čtvrtiny. Naposledy stejným způsobem přeložte těsto a vznikne vám malý balíček. Vložte ho do lednice a nechte kynout 30 minut.
4. Těsto znovu vyválejte a nakrájejte na 10 malých obdélníků. Každý nařízněte tak, aby vzniklo 5 prstků. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 20 minut kynout.
5. Mezitím si připravte drobenku. Do misky nasypte polohrubou mouku, zbylý cukr a vanilkový cukr. Promíchejte se změklým máslem.
6. Prstky potřete rozšlehaným zbylým vejcem a posypte drobenkou.
7. Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova a podávejte.