
Halászlé maďarská rybí polévka
Ingredience
1 | kapr |
2 | bobkové listy |
4 | kuličky černého pepře |
2 | kuličky nového koření |
3 | cibule |
1 | mrkev |
2 | bílé papriky |
2 | brambory |
4 | lžíce rostlinného oleje |
1 | lžíce mleté papriky |
1/2 | lžíce pálivé papriky |
1 | špetka uzené papriky |
5 | stroužků česneku |
1 | petržel |
1/2 | celeru |
sůl | |
2 | kapie |
200 ml | loupaných krájených rajčat |
250 ml | bílého vína |
2 | filety pstruha |
pepř |
Postup přípravy
1. Kapra vykuchejte, odříznte hlavu a ploutve. Vyříznte žábry, aby se neporušila žluč.
2. Hlavu a ořezy propláchnte. Zalijte 2 litry vody, přidejte divoké koření, oloupanou, překrojenou cibuli a očištěnou kořenovou zeleninu. Osolte a hodinu vařte. Přelijte přes cedník pro čirý vývar. Maso oberte od kosti.
3. Zbylé cibule nakrájejte nadrobno, kapie a papriky na nudličky a oloupané brambory na kostičky.
4. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a s paprikovým kořením restujte 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek, rajčata a podlijte bílým vínem. Přiveďte k varu a zalijte rybím vývarem. Vařte 10 minut. Vsypte papriky, brambory, osolte, opepřete a vařte dalších 10 minut.
5. Filety pstruha nakrájejte asi na 3cm proužky. Přidejte do polévky a 5 minut vařte. Vsypte obrané maso z kapra a odstavte z ohně.