
Grilovaná veganská „žebírka“ z tempehu
Postup přípravy
1. Do hrnce dejte 50 ml olivového oleje, 200 ml rajčatového protlaku, lžíci javorového sirupu, lžičku sójové omáčky, lžičku uzené mleté papriky, 5 lžic jablečného octa, 50 ml vody, lžičku mletého česneku a cibule. Vše smíchejte a pomalu přiveďte k varu, aby se omáčka spojila. Pak sundejte z plotny. Nakonec osolte a opepřete dle chuti. Nechte vychladnout a přelijte do uzavíratelné sklenice.
2. Nakrájejte 450 g uzeného tempehu na půl centimetru široké plátky. Vyskládejte je na plech, potřete z obou stran připravenou BBQ omáčkou a nechte hodinu marinovat.
3. Pak na rozpáleném grilu, na nižším žáru, opékejte tempeh z každé strany asi 2 minuty.
4. Omyjte 2 jarní cibulky a nakrájejte je nadrobno. Tempeh přendejte na tác, pokapejte BBQ omáčkou a ozdobte čerstvou cibulkou. Dobrou chuť!