ReceptySvěží jarní závitky s lilkem a dipem z tahini
Albert logoAlbert logo
  • Svěží jarní závitky s lilkem a dipem z tahini

Svěží jarní závitky s lilkem a dipem z tahini

Jarní závitky plné chuti a zdraví, snadný recept, který potěší hosty i rozzáří stůl jako rychlá večeře.
Svěží jarní závitky s lilkem a dipem z tahini
Snadné
46-60 minut
5/5
Asijská
Bezlepkové
Hlavní chod

Ingredience

Složení
6 porcí
  • Olej olivový 85 ml
  • Citron 1 ks
  • Česnek 1 strouž.
  • Tahini 2 člž
  • Lilek 1 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Nudle rýžové 100 g
  • Koriandr čerstvý 1 hrs.
  • Salát římský
  • Máta 1 hrs.
  • Rýžový papír 12 plát.
  • Zelí červené
  • Směs pro čínskou kuchyni Albertova tržnice 400 g
  • Olej olivový 85 ml
  • Citron 1 ks
  • Česnek 1 strouž.
  • Tahini 2 člž
  • Lilek 1 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Nudle rýžové 100 g
  • Koriandr čerstvý 1 hrs.
  • Salát římský
  • Máta 1 hrs.
  • Rýžový papír 12 plát.
  • Zelí červené
  • Směs pro čínskou kuchyni Albertova tržnice 400 g

Příprava

1
Lilek omyjte a rozkrojte na poloviny. Jednu polovinu lilku potřete lžičkou olivového oleje, položte řeznou stranou na plech a pečte v troubě na 220 °C po dobu 30 minut, dokud slupka neztmavne. Upečenou polovinu lilku zabalte do potravinářské fólie a nechte zapařit. Druhou polovinu lilku nakrájejte na tenké hranolky, osolte a nechte 15 minut vypotit. Poté je opláchněte, osušte a dejte stranou. Z vychladlého upečeného lilku odstraňte slupku.
2
Oloupaný upečený lilek vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu, a vložte do mísy. Přidejte šťávu z ½ citronu, oloupaný a prolisovaný stroužek česneku, 60 ml olivového oleje, 2 lžičky pasty tahini, sůl a pepř. Vše rozmixujte na hladkou pastu ponorným mixérem. Dip přendejte do misky, pokapejte lžičkou olivového oleje, ozdobte 2 snítkami omytého čerstvého koriandru a dejte vychladit do lednice.
3
Mezitím uvařte 100 g rýžových nudlí dle návodu na obalu. Lilkové hranolky orestujte na rozpálené pánvi se zbylými 10 ml oleje a dochuťte solí a pepřem. Čerstvé zelí omyjte, nakrájejte na nudličky a salát natrhejte na menší kousky. Směs pro čínskou kuchyni zakápněte šťávou z druhé poloviny citronu a promíchejte. Do mísy s vlažnou vodou namočte jeden plát rýžového papíru. Na papír rozprostřete trochu rýžových nudlí, lilkové hranolky, směs zeleniny, lístky čerstvé máty a koriandru, aby vytvořily obdélník uprostřed papíru. Přehněte boky ke středu a pevně zaviňte směrem k sobě. Opakujte s ostatními papíry.
4
Jarní závitky přepulte a naaranžujte na salátové lístky kolem misky s lilkovým dipem.
1
Lilek omyjte a rozkrojte na poloviny. Jednu polovinu lilku potřete lžičkou olivového oleje, položte řeznou stranou na plech a pečte v troubě na 220 °C po dobu 30 minut, dokud slupka neztmavne. Upečenou polovinu lilku zabalte do potravinářské fólie a nechte zapařit. Druhou polovinu lilku nakrájejte na tenké hranolky, osolte a nechte 15 minut vypotit. Poté je opláchněte, osušte a dejte stranou. Z vychladlého upečeného lilku odstraňte slupku.
2
Oloupaný upečený lilek vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu, a vložte do mísy. Přidejte šťávu z ½ citronu, oloupaný a prolisovaný stroužek česneku, 60 ml olivového oleje, 2 lžičky pasty tahini, sůl a pepř. Vše rozmixujte na hladkou pastu ponorným mixérem. Dip přendejte do misky, pokapejte lžičkou olivového oleje, ozdobte 2 snítkami omytého čerstvého koriandru a dejte vychladit do lednice.
3
Mezitím uvařte 100 g rýžových nudlí dle návodu na obalu. Lilkové hranolky orestujte na rozpálené pánvi se zbylými 10 ml oleje a dochuťte solí a pepřem. Čerstvé zelí omyjte, nakrájejte na nudličky a salát natrhejte na menší kousky. Směs pro čínskou kuchyni zakápněte šťávou z druhé poloviny citronu a promíchejte. Do mísy s vlažnou vodou namočte jeden plát rýžového papíru. Na papír rozprostřete trochu rýžových nudlí, lilkové hranolky, směs zeleniny, lístky čerstvé máty a koriandru, aby vytvořily obdélník uprostřed papíru. Přehněte boky ke středu a pevně zaviňte směrem k sobě. Opakujte s ostatními papíry.
4
Jarní závitky přepulte a naaranžujte na salátové lístky kolem misky s lilkovým dipem.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Jak udělat svěží jarní závitky s lilkem zdravější
    V receptu můžete snížit množství tuku. Do lilkového dipu přidejte semínka nebo nastrouhané ořechy. V dipu vynechte olivový olej a nahraďte jej zakysanou smetanou. Závitky budou obsahovat oproti původnímu receptu více bílkovin.
  • Co byste o lilku měli vědět
    Lilek je nízkokalorická zelenina. Nejvíce prospěšných látek najdete v slupce a těsně pod slupkou. Proto se snažte konzumovat lilek celý. Nevýhodou lilku je, že díky svojí konzistenci, která se dá připodobnit houbám, snadno absorbuje tuk. Proto při přípravě lilku používejte malé množství tuku.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 16.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě dnes

Od 09.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě dnes

Od 09.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě dnes

Od 16.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě dnes

Od 09.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě dnes

Od 09.04.2025 do 20.04.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.