
Grilovaná provensálská rajčata s nokem z nivy
Ingredience
NA RAJČATA | |
---|---|
4 | střední rajčata |
hrst čerstvého tymiánu rozmarýnu a šalvěje | |
nebo Provensálské koření | |
sůl | |
1 | lžíce strouhanky |
150 ml | olivového oleje extra virgin |
20 | stroužků česneku, oloupaných |
15 | větviček tymiánu |
NA ZELENINU | |
1 | lžíce olivového oleje |
1 | velká cibule, nakrájená na silnější kolečka |
1 | cuketa, nakrájená na 8 plátků |
2 | žluté papriky, nakrájené podélně na čtvrtiny |
1 | střední lilek, nakrájený na plátky |
hrubá mořská sůl | |
NA NOKY | |
50 g | sýru nivy, nastrouhaného |
50 g | sýru eidam 30%, nastrouhaného |
100 g | bílého jogurtu |
1 | lžíce odtučněného tvarohu |
sůl a pepř | |
NA OMÁČKU | |
25 g | krystalového cukru |
150 ml | tmavého octa balsamico |
Postup přípravy
Každou část jídla připravujte postupně. Začněte pečenými rajčaty. Plech vyložte pečicím papírem. Rozpalte troubu na 180 °C. Seřízněte špičky rajčat, od stopky vydlabejte asi čtvrtinu dužiny, kam vložte bylinky nebo koření a osolte. Plněná rajčata posypte strouhankou a vložte na plech, zalijte olejem, poházejte na něj 20 oloupaných stroužků česneku, stonky tymiánu a grilujte 10 minut.
Zatím si připravte zeleninu na grilování. Plech pokapejte olejem a vložte na něj cibuli, papriky, cuketu, brambůrky a lilek. Osolte a krátce grilujte, aby zelenina zůstala mírně křupavá. Ogrilovanou zeleninu vyjměte a udržujete teplou. Na stejný plech dejte brambůrky, osolte a pečte je v troubě asi 25 minut.
Oba sýry, jogurt a tvaroh smíchejte, osolte a opepřete a vytvarujte noky. Na omáčku povařte do zhoustnutí cukr s balsamicem. Měla by být jemně hustá. Rajčata a zeleninu podávejte s noky. Vše pokapejte omáčkou.