
Sváteční pomalu pečená kachna po provensálsku
Když se řekne pečená kachna, každému se vybaví ta v kombinaci s dušeným zelím a knedlíkem. Vyzkoušejte něco odvážnějšího. Recept na kachnu po provensálsku na svou sofistikovanou chuť chytne i toho největšího zastánce tradic.

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Francouzská
Sváteční
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Kachna celá 2 kg
- Cibule 2 ks
- Petrželka čerstvá 1 hrs.
- Tymián čerstvý 1 plž
- Česnek 8 strouž.
- Bobkový list 2 ks
- Sůl
- Pepř
- Řapíkatý celer 2 řap.
- Koření provensálské 1 plž
- Rajský protlak 140 g
- Bílé víno suché 125 ml
- Vývar kuřecí 250 ml
- Cukr krupicový
- Olivy zelené 20 ks
- Kachna celá 2 kg
- Cibule 2 ks
- Petrželka čerstvá 1 hrs.
- Tymián čerstvý 1 plž
- Česnek 8 strouž.
- Bobkový list 2 ks
- Sůl
- Pepř
- Řapíkatý celer 2 řap.
- Koření provensálské 1 plž
- Rajský protlak 140 g
- Bílé víno suché 125 ml
- Vývar kuřecí 250 ml
- Cukr krupicový
- Olivy zelené 20 ks
Příprava
- 1Kachnu naporcujte ostrým nožem na čtvrtiny. Hřbet, křídla a krk odložte stranou. Kůži na stehnech a prsou několikrát propíchejte vidličkou.
- 2Troubu dejte předehřát na 250 °C.
- 3Nadrobno nasekejte 2 cibule a rozprostřete část na dno pekáče. Přidejte k ní hrst nasekané petrželky, 1 lžíci tymiánu, 8 rozpůlených stroužků česneku, 2 bobkové listy a na kousky pokrájené 2 řapíky celeru.
- 4Kachnu ze všech stran osolte, opepřete a poprašte provensálským kořením. Poté ji položte do pekáče na zeleninu a pečte 10 minut.
- 5Opět propíchejte kůži, přikryjte pekáč alobalem a pečte pomalu 3 hodiny na 130 °C. Maso tak bude měkké a výpek vypečený v pekáči.
- 6Během pečení si v hrnci se silným dnem opečte na kachním tuku hřbet, krk a křídla do zlatohněda.
- 7Přidejte druhou část nasekané cibule a osmahněte ji dozlatova. Slijte vypečený tuk a vmíchejte 1 balení rajského protlaku. Opékejte 3 minuty, dokud nezačne protlak hnědnout, a zalijte 125 ml bílého vína.
- 8Po chvíli vlijte 250 ml drůbežího vývaru, přidejte špetku cukru a vařte 60 minut na vyšším plameni. Jakmile se tekutina zredukuje na přibližně 250 ml, sceďte a z hladiny seberte tuk.
- 9Vytáhněte z trouby pekáč s kachnou a vykostěte ji.
- 10Zeleninu a bylinky z pekáče přesuňte do pánve tak, aby na ní nebylo moc tuku. Zalijte scezeným vývarem a přidejte balíček zelených oliv bez pecek. Vařte společně přibližně 10 minut.
- 11Hotovo máte, jakmile je šťáva hustá. Kachna je nejlepší, když ji před podáváním necháte opéct pod grilem, aby měla křupavou kůrčičku. Nyní už svolejte všechny ke stolu. Na provensálskou kachnu jen tak nezapomenou.
- 1Kachnu naporcujte ostrým nožem na čtvrtiny. Hřbet, křídla a krk odložte stranou. Kůži na stehnech a prsou několikrát propíchejte vidličkou.
- 2Troubu dejte předehřát na 250 °C.
- 3Nadrobno nasekejte 2 cibule a rozprostřete část na dno pekáče. Přidejte k ní hrst nasekané petrželky, 1 lžíci tymiánu, 8 rozpůlených stroužků česneku, 2 bobkové listy a na kousky pokrájené 2 řapíky celeru.
- 4Kachnu ze všech stran osolte, opepřete a poprašte provensálským kořením. Poté ji položte do pekáče na zeleninu a pečte 10 minut.
- 5Opět propíchejte kůži, přikryjte pekáč alobalem a pečte pomalu 3 hodiny na 130 °C. Maso tak bude měkké a výpek vypečený v pekáči.
- 6Během pečení si v hrnci se silným dnem opečte na kachním tuku hřbet, krk a křídla do zlatohněda.
- 7Přidejte druhou část nasekané cibule a osmahněte ji dozlatova. Slijte vypečený tuk a vmíchejte 1 balení rajského protlaku. Opékejte 3 minuty, dokud nezačne protlak hnědnout, a zalijte 125 ml bílého vína.
- 8Po chvíli vlijte 250 ml drůbežího vývaru, přidejte špetku cukru a vařte 60 minut na vyšším plameni. Jakmile se tekutina zredukuje na přibližně 250 ml, sceďte a z hladiny seberte tuk.
- 9Vytáhněte z trouby pekáč s kachnou a vykostěte ji.
- 10Zeleninu a bylinky z pekáče přesuňte do pánve tak, aby na ní nebylo moc tuku. Zalijte scezeným vývarem a přidejte balíček zelených oliv bez pecek. Vařte společně přibližně 10 minut.
- 11Hotovo máte, jakmile je šťáva hustá. Kachna je nejlepší, když ji před podáváním necháte opéct pod grilem, aby měla křupavou kůrčičku. Nyní už svolejte všechny ke stolu. Na provensálskou kachnu jen tak nezapomenou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.