Můj Albert

S novým věrnostním programem v mobilu ušetříte víc a za zdravé jídlo nejvíc. Sbírejte kredity a vyměňte je za slevu na cokoliv.

Dárková karta

V Albertu si můžete zakoupit kartu, kterou lze nabít libovolnou částkou od 200 Kč do 1500 Kč.


Albert ČR
Recept Grilovaná panenka s chřestem

Další recepty a články

Kuskus s kuřetem
Kuskus s kuřetem
Kuskus s kuřetem
Kuskus s kuřetem
Jogurtový cheesecake
Jogurtový cheesecake
Jogurtový cheesecake
Jogurtový cheesecake
Citronovo–tymiánové kuře
Citronovo–tymiánové...
Citronovo–tymiánové kuře
Citronovo–tymiánové kuře
Grilovaná vepřová panenka se...
Grilovaná vepřová...
Grilovaná vepřová panenka se...
Grilovaná vepřová panenka se...

Grilovaná panenka s chřestem

Co budete potřebovat

160 g pomerančové marmelády
3 lžíce srirachy
sůl
pepř
800 g vepřové panenky
500 g zeleného/bílého chřestu
80 ml olivového oleje
1 svazek koriandru
100 ml smetany (12 %)
100 ml zakysané smetany
1 stroužek česneku
1 limeta
1 zelená paprička jalapeño

Jak na to?

1. V míse smíchejte marmeládu se srirachou, solí a pepřem. Polovinu marinády dejte stranou.
Očištěnou panenku pokrájejte na 1,5cm plátky, obalte polovinou marinády a nechte 10 minut
odpočívat.
2. Panenku grilujte na rozpáleném grilu 5 minut z každé strany. Během grilování ji zakryjte.
Potřete maso zbylou marinádou a dejte stranou.
3. Omytý chřest zbavte dřevnatých konců, zakápněte 30 ml olivového oleje, osolte a opepřete.
Rozložte na grilovací pánev a grilujte 5 minut z jedné strany, obraťte a grilujte další minutu.
4. Připravte omáčku. Rozmixujte koriandr se smetanou, zakysanou smetanou, česnekem,
šťávou z 1 limety, papričkou jalapeño, solí a pepřem. Chřest rozdělte na talíře a servírujte s
grilovanou panenkou přelitou omáčkou.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Grilovaná panenka s chřestem

Hlavní chod Snadné Maso Grilování Tip týdne Počet porcí: 4
(0)

Co budete potřebovat

160 g pomerančové marmelády
3 lžíce srirachy
sůl
pepř
800 g vepřové panenky
500 g zeleného/bílého chřestu
80 ml olivového oleje
1 svazek koriandru
100 ml smetany (12 %)
100 ml zakysané smetany
1 stroužek česneku
1 limeta
1 zelená paprička jalapeño

Jak na to?

1. V míse smíchejte marmeládu se srirachou, solí a pepřem. Polovinu marinády dejte stranou.
Očištěnou panenku pokrájejte na 1,5cm plátky, obalte polovinou marinády a nechte 10 minut
odpočívat.
2. Panenku grilujte na rozpáleném grilu 5 minut z každé strany. Během grilování ji zakryjte.
Potřete maso zbylou marinádou a dejte stranou.
3. Omytý chřest zbavte dřevnatých konců, zakápněte 30 ml olivového oleje, osolte a opepřete.
Rozložte na grilovací pánev a grilujte 5 minut z jedné strany, obraťte a grilujte další minutu.
4. Připravte omáčku. Rozmixujte koriandr se smetanou, zakysanou smetanou, česnekem,
šťávou z 1 limety, papričkou jalapeño, solí a pepřem. Chřest rozdělte na talíře a servírujte s
grilovanou panenkou přelitou omáčkou.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Přihlaste se k odběru novinek

Vaše registrace už je téměř hotová.
Stačí už jen kliknout na odkaz v e-mailu, který jsme vám právě zaslali.

Další recepty a články

Kuskus s kuřetem
Kuskus s kuřetem
Kuskus s kuřetem
Kuskus s kuřetem
Jogurtový cheesecake
Jogurtový cheesecake
Jogurtový cheesecake
Jogurtový cheesecake
Citronovo–tymiánové kuře
Citronovo–tymiánové kuře
Citronovo–tymiánové kuře
Citronovo–tymiánové kuře
Grilovaná vepřová panenka se...
Grilovaná vepřová panenka se...
Grilovaná vepřová panenka se...
Grilovaná vepřová panenka se...

Inspirujte se podobnými recepty

Nápady do kuchyně

Před přípravou chřestu je třeba zbavit ho vláknité slupky a tužšího konce, který může být někdy dřevitý. Pokud máte čerstvý chřest, stačí cca 2 až 3 cm. Bílý chřest oloupejte vždy celý, zelený někdy není třeba ani loupat – ochutnejte a případně oloupejte ve spodní třetině. Ostrá škrabka je skvělý pomocník.

BÍLÝ CHŘEST:

  1. Mám silné stonky a jemnou chuť. Je ze mě skvělá polévka, kterou jednoduše připravíte, když mě pokrájíte na kousky, osmahnete na másle, povaříte v osolené vodě s muškátovým oříškem a rozmixujete. Můžete zjemnit smetanou.
  2. Skvělý jsem také zapečený, s holandskou omáčkou nebo se strouhankou praženou na másle.

U bílého chřestu odlomte spodní dřevnatou část.

Následně chřest očistěte škrabkou po celé délce až ke špičce.

ZELENÝ CHŘEST:

  1. Mám lehce nahořklou chuť a jsem vynikající čerstvý. Nemusím se ani vařit, nejlepší jsem do salátů nebo jen tak k zakousnutí.
  2. Skvěle doplním ranní vařená vajíčka, ať už čerstvý, nebo spařený. Jen mě trochu pokapejte olejem, citronem, osolte a opepřete.

U zeleného chřestu odlomte spodní dřevnatou část.

Následně nožíkem odstraňte tvrdé lístky podél stonku.

RADY Z TRŽNICE

Existují tři základní druhy – bílý, zelený nebo fialový. Bílá varianta se pěstuje v zemi bez přístupu světla, má jemnější chuť a silnější slupku. Fialový přikrývá zemina jen zčásti a zelený roste celý nad zemí.

Jestli jsme čerství, poznáte nejlépe ohnutím, kdy se rozlomíme. Dalším trikem je zatlačení nehtu do našeho řezného místa. Z právě sklizeného chřestu vyteče šťáva. Čerstvost je také vidět na hlavičkách, čerstvé jsou uzavřené a pevné.

Skladujte nás v lednici, při +2 až +4 °C vydržíme až 7 dní. Ale musíme být v temnu, abychom neztráceli kyselinu listovou. V nouzi křehkost navrátíte, pokud nás namočíte na hodinu do velmi mírně oslazené ledové vody.