
Glazovaná šunka s javorovým sirupem

Snadné
Více než 60 minut
0/5
Americká
Sváteční
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Javorový sirup BIO 80 ml
- Sweet chilli omáčka 60 ml
- Sojová omáčka 40 ml
- Pepř 2 g
- Pražská šunka v celku 1 kg
- Brambory typu C 400 g
- Máslo 230 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 150 ml
- Sůl
- Kapusta růžičková 300 g
- Javorový sirup BIO 80 ml
- Sweet chilli omáčka 60 ml
- Sojová omáčka 40 ml
- Pepř 2 g
- Pražská šunka v celku 1 kg
- Brambory typu C 400 g
- Máslo 230 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 150 ml
- Sůl
- Kapusta růžičková 300 g
Příprava
- 1V misce vyšlehejte do emulze 80 ml javorového sirupu, 60 ml sladké chilli omáčky, 40 ml sójové omáčky a 2 g mletého pepře, až vznikne hladké glazé, kterým budete potírat šunku.
- 2Šunku položte na pracovní plochu a nakrojte nožem diagonálně kůži z obou stran, aby vznikla mřížka. Šunku přendejte na plech a potřete první vrstvou sladkopikantního glazé. Pečte v troubě na 160 °C po dobu přibližně 100 minut. Každých 20 minut ji znovu potřete glazurou. Postupné vrstvení glazury během pečení vytvoří krásnou lesklou a karamelizovanou kůrku.
- 3Zatímco se šunka peče, vložte do trouby také důkladně očištěných 400 g brambor a pečte je přibližně 60 minut, dokud nezměknou. Po upečení brambory oloupejte a propasírujte do hrnce. Přidejte 150 g rozpuštěného másla a 150 g ohřáté smetany a lehce ji vmíchejte, až vznikne sametové bramborové pyré. Dochuťte solí podle potřeby a přendejte stěrkou do servírovací mísy.
- 4Omyjte 300 g růžičkové kapusty a rozeberte ji na jednotlivé listy. Na pánvi rozehřejte 80 g másla a kapustové listy na středním plameni restujte, dokud nezměknou a nezískají lehce zlatavou barvu. Pečenou šunku vyjměte z trouby na servírovací talíř, který můžete ozdobit větvičkami jehličnanu. Šunku nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovým pyré a restovanou růžičkovou kapustou. Inspirace na pečenou šunku je jedním z tradičních vánočních receptů jak v Kanadě, tak USA.
- 1V misce vyšlehejte do emulze 80 ml javorového sirupu, 60 ml sladké chilli omáčky, 40 ml sójové omáčky a 2 g mletého pepře, až vznikne hladké glazé, kterým budete potírat šunku.
- 2Šunku položte na pracovní plochu a nakrojte nožem diagonálně kůži z obou stran, aby vznikla mřížka. Šunku přendejte na plech a potřete první vrstvou sladkopikantního glazé. Pečte v troubě na 160 °C po dobu přibližně 100 minut. Každých 20 minut ji znovu potřete glazurou. Postupné vrstvení glazury během pečení vytvoří krásnou lesklou a karamelizovanou kůrku.
- 3Zatímco se šunka peče, vložte do trouby také důkladně očištěných 400 g brambor a pečte je přibližně 60 minut, dokud nezměknou. Po upečení brambory oloupejte a propasírujte do hrnce. Přidejte 150 g rozpuštěného másla a 150 g ohřáté smetany a lehce ji vmíchejte, až vznikne sametové bramborové pyré. Dochuťte solí podle potřeby a přendejte stěrkou do servírovací mísy.
- 4Omyjte 300 g růžičkové kapusty a rozeberte ji na jednotlivé listy. Na pánvi rozehřejte 80 g másla a kapustové listy na středním plameni restujte, dokud nezměknou a nezískají lehce zlatavou barvu. Pečenou šunku vyjměte z trouby na servírovací talíř, který můžete ozdobit větvičkami jehličnanu. Šunku nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovým pyré a restovanou růžičkovou kapustou. Inspirace na pečenou šunku je jedním z tradičních vánočních receptů jak v Kanadě, tak USA.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.