
Glazovaná červená řepa s celerovým pyré
Ingredience
5 | středních červených řep |
4 | lžíce olivového oleje |
sůl, pepř | |
2 | bulvy celeru |
2 | stroužky česneku |
250 ml | kokosového mléka |
150 ml | vody |
3 | lžíce balsamikového octa |
1 | lžíce medu |
1/2 | hrsti čerstvých tymiánových lístků |
1/2 | hrsti rozmarýnových lístků |
2 | lžíce piniových oříšků |
4 | hrsti mixu salátových listů |
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180 °C. Řepu oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Vyložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte 25 minut.
Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, orestujte česnek a přidejte celer. Osolte, opepřete a podlijte kokosovým mlékem s vodou. Množství vody upravte podle potřeby, celer by měl být celý ponořený. Přiklopte a na mírném ohni duste 15 minut. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem a dejte stranou.
V misce smíchejte balzamiko s medem a bylinkami. Směsí přelijte řepu, promíchejte, posypte piniovými oříšky a vraťte ještě na pět minut do trouby.
Pyré servírujte v hlubokých talířích, doplněné řepou a mixem salátových lístků. Můžete ještě zakápnout trochou olivového oleje.