
Florentský koláč

Snadné
31-45 minut
4/5
Italská
Ingredience
Složení 1 porcí
- Česnek 3 strouž.
- Olej olivový 2 člž
- Špenát čerstvý 400 g
- Smetana ke šlehání 1 ks
- Lučina 50 g
- Muškátový oříšek
- Sůl
- Listové těsto 375 g
- Pepř
- Vejce 4 ks
- Česnek 3 strouž.
- Olej olivový 2 člž
- Špenát čerstvý 400 g
- Smetana ke šlehání 1 ks
- Lučina 50 g
- Muškátový oříšek
- Sůl
- Listové těsto 375 g
- Pepř
- Vejce 4 ks
Příprava
- 1Troubu předehřejte na 220 °C. Olej rozpalte ve velké pánvi, přidejte česnek a po chvíli i špenátové listy. Míchejte a nechte je zavadnout. Po zhruba 3 minutách sejmete z pánve, nechte mírně zchladnout a špenát vyždímejte. Vraťte do pánve, přilijte smetanu, zahřívejte a nechte mírně zhoustnout. Nakonec vmíchejte lučinu, ochuťte špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem.
- 2Listové těsto rozválejte na pečicím papíru do obdélníku, okraje zahněte dovnitř – vytvoří zvýšený lem. Plochu propíchejte vidličkou, aby se těsto při pečení tak nenafukovalo, a dejte na 15 minut péct.
- 3Vyjmete z trouby a tam, kde se těsto příliš nadzvedlo, jej přitlačte k plechu. Na koláč rozprostřete špenát, na čtyřech místech – u rohu – nechte místo na vajíčka. Vyklepnete je tam, opepřete je a koláč dejte do trouby. Pečte 10 minut, aby byly žloutky stále ještě polotekuté.
- 1Troubu předehřejte na 220 °C. Olej rozpalte ve velké pánvi, přidejte česnek a po chvíli i špenátové listy. Míchejte a nechte je zavadnout. Po zhruba 3 minutách sejmete z pánve, nechte mírně zchladnout a špenát vyždímejte. Vraťte do pánve, přilijte smetanu, zahřívejte a nechte mírně zhoustnout. Nakonec vmíchejte lučinu, ochuťte špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem.
- 2Listové těsto rozválejte na pečicím papíru do obdélníku, okraje zahněte dovnitř – vytvoří zvýšený lem. Plochu propíchejte vidličkou, aby se těsto při pečení tak nenafukovalo, a dejte na 15 minut péct.
- 3Vyjmete z trouby a tam, kde se těsto příliš nadzvedlo, jej přitlačte k plechu. Na koláč rozprostřete špenát, na čtyřech místech – u rohu – nechte místo na vajíčka. Vyklepnete je tam, opepřete je a koláč dejte do trouby. Pečte 10 minut, aby byly žloutky stále ještě polotekuté.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.