
Falafel s domácím bezlepkovým pita chlebem

Snadné
Více než 60 minut
0/5
Asijská
Bezlepkové
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Bezlepková směs na pečení 250 g
- Cukr krupicový 1,5 člž
- Sůl
- Droždí sušené 4 g
- Olej olivový 2,5 plž
- Cibule červená 2 ks
- Pepř celý 3 ks
- Limetka 2 ks
- Cizrna sterilovaná 500 g
- Vejce 1 ks
- Česnek 3 strouž.
- Petržel hladkolistá 1 hrs.
- Kmín římský 2 člž
- Koriandr mletý 1 člž
- Chilli mleté 1 špet.
- Pepř
- Mouka z červené čočky 4 plž.
- Olej 500 ml
- Tahini 1 plž
- Citron 1 ks
- Rukola 1 hrs.
- Koriandr čerstvý 1 hrs.
- Bezlepková směs na pečení 250 g
- Cukr krupicový 1,5 člž
- Sůl
- Droždí sušené 4 g
- Olej olivový 2,5 plž
- Cibule červená 2 ks
- Pepř celý 3 ks
- Limetka 2 ks
- Cizrna sterilovaná 500 g
- Vejce 1 ks
- Česnek 3 strouž.
- Petržel hladkolistá 1 hrs.
- Kmín římský 2 člž
- Koriandr mletý 1 člž
- Chilli mleté 1 špet.
Příprava
- 1V míse kuchyňského robotu smíchejte 250 g sypké bezlepkové směsi, ½ lžičky cukru krupice, lžičku soli a 4 g sušeného droždí. Přidejte 1 ½ lžíce olivového oleje a 210 ml teplé vody. S pomocí kuchyňského robotu s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte 45 minut kynout. Mezitím oloupejte a nakrájejte červenou cibuli na kolečka. Vložte ji do žáruvzdorné misky a zalijte vroucí vodou. Po minutě cibuli sceďte, vraťte do misky, přidejte lžičku cukru krupice, ½ lžičky soli, 3 kuličky černého pepře a zalijte šťávou ze 2 limet. Promíchejte a nechte minimálně hodinu marinovat.
- 2Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 4 stejně velké kousky. Každý vytvarujte prsty do tenké placky a rozložte je na plech s pečicím papírem. Plech zakryjte potravinářskou fólií a nechte dalších 15 minut kynout. Pečte v troubě na 200 °C po dobu 15 minut nebo dokud pita nezíská jemně zlatavou barvu.
- 3Na falafel slijte nálev z jedné 250g cizrny a v míse cizrnu rozmačkejte vidličkou najemno. Přidejte vejce, 2 oloupané a prolisované stroužky česneku a hrst omyté a najemno nakrájené petrželky. Dochuťte 2 lžičkami mletého římského kmínu, lžičkou mletého koriandru a špetkou mletého chilli. Osolte, opepřete a postupně přidávejte 4 lžíce mouky z červené čočky, dokud nebude možné vytvarovat hmotu na kuličky. Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu a smažte je na pánvi v rozehřátém oleji dozlatova, přibližně 3–4 minuty z každé strany.
- 4Nálev ze zbylé cizrny slijte a cizrnu přendejte do nádoby mixéru. Přidejte oloupaný stroužek česneku, lžíci pasty tahini, šťávu z ½ citronu a lžíci olivového oleje. Osolte a rozmixujte dohladka. Pita chléb potřete cizrnovým dipem, přidejte rukolu, falafel a marinovanou cibuli. Na závěr posypte čerstvým koriandrem. Skvělý recept, kde ani nepoznáte, že zde není lepek!
- 1V míse kuchyňského robotu smíchejte 250 g sypké bezlepkové směsi, ½ lžičky cukru krupice, lžičku soli a 4 g sušeného droždí. Přidejte 1 ½ lžíce olivového oleje a 210 ml teplé vody. S pomocí kuchyňského robotu s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte 45 minut kynout. Mezitím oloupejte a nakrájejte červenou cibuli na kolečka. Vložte ji do žáruvzdorné misky a zalijte vroucí vodou. Po minutě cibuli sceďte, vraťte do misky, přidejte lžičku cukru krupice, ½ lžičky soli, 3 kuličky černého pepře a zalijte šťávou ze 2 limet. Promíchejte a nechte minimálně hodinu marinovat.
- 2Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 4 stejně velké kousky. Každý vytvarujte prsty do tenké placky a rozložte je na plech s pečicím papírem. Plech zakryjte potravinářskou fólií a nechte dalších 15 minut kynout. Pečte v troubě na 200 °C po dobu 15 minut nebo dokud pita nezíská jemně zlatavou barvu.
- 3Na falafel slijte nálev z jedné 250g cizrny a v míse cizrnu rozmačkejte vidličkou najemno. Přidejte vejce, 2 oloupané a prolisované stroužky česneku a hrst omyté a najemno nakrájené petrželky. Dochuťte 2 lžičkami mletého římského kmínu, lžičkou mletého koriandru a špetkou mletého chilli. Osolte, opepřete a postupně přidávejte 4 lžíce mouky z červené čočky, dokud nebude možné vytvarovat hmotu na kuličky. Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu a smažte je na pánvi v rozehřátém oleji dozlatova, přibližně 3–4 minuty z každé strany.
- 4Nálev ze zbylé cizrny slijte a cizrnu přendejte do nádoby mixéru. Přidejte oloupaný stroužek česneku, lžíci pasty tahini, šťávu z ½ citronu a lžíci olivového oleje. Osolte a rozmixujte dohladka. Pita chléb potřete cizrnovým dipem, přidejte rukolu, falafel a marinovanou cibuli. Na závěr posypte čerstvým koriandrem. Skvělý recept, kde ani nepoznáte, že zde není lepek!
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.