
Domácí žitný chléb s Májkou
Výlety bez tradiční Májky by nikdy nebyly to pravé. Což takhle namazat ji na domácí žitný chléb?

Velmi snadné
16-30 minut
3/5
Piknik
Pečivo
Ingredience
Složení 1 porcí
- Mouka chlebová 250 g
- Droždí sušené 1 ks
- Mouka žitná celozrnná 250 g
- Voda 500 ml
- Sůl 1,5 plž
- Cukr krupicový 1 plž
- Májka 2 ks
- Pažitka čerstvá 1 svaz.
- Mléko plnotučné 40 ml
- Mouka chlebová 250 g
- Droždí sušené 1 ks
- Mouka žitná celozrnná 250 g
- Voda 500 ml
- Sůl 1,5 plž
- Cukr krupicový 1 plž
- Májka 2 ks
- Pažitka čerstvá 1 svaz.
- Mléko plnotučné 40 ml
Příprava
- 1Den před pečením si připravte kvásek. V míse promíchejte mouku, droždí a vodu a nechte minimálně osm hodin stát. Po uplynulé době vypracujte těsto. Ke kvásku přidejte obě mouky, sůl, cukr, droždí, vodu a mléko. V robotu nastavte pomalý chod a nechte míchat 20–30 minut. Pokud by vám těsto připadalo příliš hutné, přidejte ještě trochu vody. Poté zakryjte utěrkou a nechte dvě hodiny kynout.
- 2Předehřejte troubu na 180 °C. Pracovní plochu lehce posypte moukou. Těsto vyndejte z mísy a pomoučněnou rukou překládejte střídavě ze všech stran do středu, aby se postupně překládalo přes sebe. Toto udělejte nejméně čtyřikrát a pak ještě nechte na plechu pod utěrkou 30 minut odpočinout. Pečte 50 minut a nechte zcela vychladnout.
- 3Podávejte bohatě pomazané Májkou a čerstvou pažitkou.
- 1Den před pečením si připravte kvásek. V míse promíchejte mouku, droždí a vodu a nechte minimálně osm hodin stát. Po uplynulé době vypracujte těsto. Ke kvásku přidejte obě mouky, sůl, cukr, droždí, vodu a mléko. V robotu nastavte pomalý chod a nechte míchat 20–30 minut. Pokud by vám těsto připadalo příliš hutné, přidejte ještě trochu vody. Poté zakryjte utěrkou a nechte dvě hodiny kynout.
- 2Předehřejte troubu na 180 °C. Pracovní plochu lehce posypte moukou. Těsto vyndejte z mísy a pomoučněnou rukou překládejte střídavě ze všech stran do středu, aby se postupně překládalo přes sebe. Toto udělejte nejméně čtyřikrát a pak ještě nechte na plechu pod utěrkou 30 minut odpočinout. Pečte 50 minut a nechte zcela vychladnout.
- 3Podávejte bohatě pomazané Májkou a čerstvou pažitkou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.