1
Důkladně omyjte 1 kg pomerančů pomocí kartáčku v teplé vodě. Vložte je do velkého hrnce a zalijte vodou. Vařte, dokud pomeranče nezměknou a slupka nepůjde propíchnout špejlí. Trvá to zhruba 2 hodiny.
2
Pomeranče vyjměte z hrnce a nechte vychladnout. Tekutinu uchovejte. Pomeranče rozkrojte napůl, odstraňte všechna jadérka a nakrájejte na tenké proužky. Vše i se šťávou přendejte do hrnce. Zalijte 1,7 l tekutiny z vaření (pokud nemáte tekutiny dostatečné množství, přidejte vodu), přisypte 1,4 kg cukru, špetku soli, oloupaný, nastrouhaný zázvor, 2 svitky skořice a 2 hvězdičky badyánu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, přiveďte k varu a vařte 25 minut do ztuhnutí. Pět minut před koncem vaření přisypte 16 g agaru, promíchejte a nechte provařit.
3
Mezitím vypláchněte zavařovací sklenice i víčka vařící vodou a nechte okapat na čisté utěrce. Do lednice vložte čistý talířek na želírovací zkoušku. Když začne marmeláda houstnout, nalijte lžičkou kapku na připravený talířek. Pokud ihned tuhne, máte hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte a zkoušku opakujte.
4
Vyndejte skořici a badyán a vlijte marmeládu do sterilizovaných sklenic. Zavíčkujte a uchovejte v chladu. Podávejte tradičně na toustu s máslem, s palačinkami, lívanečky nebo přidejte do čaje. Ochutit pomerančovou marmeládou můžete také pikantní omáčky k drůbeži nebo rybám.
1
Důkladně omyjte 1 kg pomerančů pomocí kartáčku v teplé vodě. Vložte je do velkého hrnce a zalijte vodou. Vařte, dokud pomeranče nezměknou a slupka nepůjde propíchnout špejlí. Trvá to zhruba 2 hodiny.
2
Pomeranče vyjměte z hrnce a nechte vychladnout. Tekutinu uchovejte. Pomeranče rozkrojte napůl, odstraňte všechna jadérka a nakrájejte na tenké proužky. Vše i se šťávou přendejte do hrnce. Zalijte 1,7 l tekutiny z vaření (pokud nemáte tekutiny dostatečné množství, přidejte vodu), přisypte 1,4 kg cukru, špetku soli, oloupaný, nastrouhaný zázvor, 2 svitky skořice a 2 hvězdičky badyánu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, přiveďte k varu a vařte 25 minut do ztuhnutí. Pět minut před koncem vaření přisypte 16 g agaru, promíchejte a nechte provařit.
3
Mezitím vypláchněte zavařovací sklenice i víčka vařící vodou a nechte okapat na čisté utěrce. Do lednice vložte čistý talířek na želírovací zkoušku. Když začne marmeláda houstnout, nalijte lžičkou kapku na připravený talířek. Pokud ihned tuhne, máte hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte a zkoušku opakujte.
4
Vyndejte skořici a badyán a vlijte marmeládu do sterilizovaných sklenic. Zavíčkujte a uchovejte v chladu. Podávejte tradičně na toustu s máslem, s palačinkami, lívanečky nebo přidejte do čaje. Ochutit pomerančovou marmeládou můžete také pikantní omáčky k drůbeži nebo rybám.