
Domácí pomerančová marmeláda

Velmi snadné
Více než 60 minut
0/5
Česká
Bez laktózy
Neplýtvání
Sladké džemy a polevy
Ingredience
Složení 4 porce
- Pomeranč 1 kg
- Cukr krupicový 1,4 kg
- Sůl
- Zázvor 5 cm
- Skořice celá 2 ks
- Badyán celý 2 ks
- Agar 16 g
- Pomeranč 1 kg
- Cukr krupicový 1,4 kg
- Sůl
- Zázvor 5 cm
- Skořice celá 2 ks
- Badyán celý 2 ks
- Agar 16 g
Příprava
- 1Důkladně omyjte 1 kg pomerančů pomocí kartáčku v teplé vodě. Vložte je do velkého hrnce a zalijte vodou. Vařte, dokud pomeranče nezměknou a slupka nepůjde propíchnout špejlí. Trvá to zhruba 2 hodiny.
- 2Pomeranče vyjměte z hrnce a nechte vychladnout. Tekutinu uchovejte. Pomeranče rozkrojte napůl, odstraňte všechna jadérka a nakrájejte na tenké proužky. Vše i se šťávou přendejte do hrnce. Zalijte 1,7 l tekutiny z vaření (pokud nemáte tekutiny dostatečné množství, přidejte vodu), přisypte 1,4 kg cukru, špetku soli, oloupaný, nastrouhaný zázvor, 2 svitky skořice a 2 hvězdičky badyánu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, přiveďte k varu a vařte 25 minut do ztuhnutí. Pět minut před koncem vaření přisypte 16 g agaru, promíchejte a nechte provařit.
- 3Mezitím vypláchněte zavařovací sklenice i víčka vařící vodou a nechte okapat na čisté utěrce. Do lednice vložte čistý talířek na želírovací zkoušku. Když začne marmeláda houstnout, nalijte lžičkou kapku na připravený talířek. Pokud ihned tuhne, máte hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte a zkoušku opakujte.
- 4Vyndejte skořici a badyán a vlijte marmeládu do sterilizovaných sklenic. Zavíčkujte a uchovejte v chladu. Podávejte tradičně na toustu s máslem, s palačinkami, lívanečky nebo přidejte do čaje. Ochutit pomerančovou marmeládou můžete také pikantní omáčky k drůbeži nebo rybám.
- 1Důkladně omyjte 1 kg pomerančů pomocí kartáčku v teplé vodě. Vložte je do velkého hrnce a zalijte vodou. Vařte, dokud pomeranče nezměknou a slupka nepůjde propíchnout špejlí. Trvá to zhruba 2 hodiny.
- 2Pomeranče vyjměte z hrnce a nechte vychladnout. Tekutinu uchovejte. Pomeranče rozkrojte napůl, odstraňte všechna jadérka a nakrájejte na tenké proužky. Vše i se šťávou přendejte do hrnce. Zalijte 1,7 l tekutiny z vaření (pokud nemáte tekutiny dostatečné množství, přidejte vodu), přisypte 1,4 kg cukru, špetku soli, oloupaný, nastrouhaný zázvor, 2 svitky skořice a 2 hvězdičky badyánu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, přiveďte k varu a vařte 25 minut do ztuhnutí. Pět minut před koncem vaření přisypte 16 g agaru, promíchejte a nechte provařit.
- 3Mezitím vypláchněte zavařovací sklenice i víčka vařící vodou a nechte okapat na čisté utěrce. Do lednice vložte čistý talířek na želírovací zkoušku. Když začne marmeláda houstnout, nalijte lžičkou kapku na připravený talířek. Pokud ihned tuhne, máte hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte a zkoušku opakujte.
- 4Vyndejte skořici a badyán a vlijte marmeládu do sterilizovaných sklenic. Zavíčkujte a uchovejte v chladu. Podávejte tradičně na toustu s máslem, s palačinkami, lívanečky nebo přidejte do čaje. Ochutit pomerančovou marmeládou můžete také pikantní omáčky k drůbeži nebo rybám.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.