
Delikátní kuřecí prsa na víně s houbami
Kuřecí maso je oblíbenou potravinou napříč celým světem a je dobré zkoušet jej kombinovat se zajímavými surovinami. Na to, aby vznikl lahodný pokrm z kuřecích prsou, který chutná nově, stačí čerstvé bylinky, víno a několik žampionů.

Velmi snadné
46-60 minut
4/5
Česká
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Kuřecí prsní řízky 500 g
- Mouka hladká 2 plž
- Sůl
- Pepř
- Česnek 1 strouž.
- Olej olivový 2 plž
- Žampiony 8 ks
- Vývar kuřecí
- Bílé víno suché 250 ml
- Smetana ke šlehání 200 ml
- Tymián čerstvý 3 snít.
- Máslo 2 plž
- Sýr Asiago 75 g
- Kuřecí prsní řízky 500 g
- Mouka hladká 2 plž
- Sůl
- Pepř
- Česnek 1 strouž.
- Olej olivový 2 plž
- Žampiony 8 ks
- Vývar kuřecí
- Bílé víno suché 250 ml
- Smetana ke šlehání 200 ml
- Tymián čerstvý 3 snít.
- Máslo 2 plž
- Sýr Asiago 75 g
Příprava
- 1Kuřecí prsa naklepejte paličkou na maso a nakrájejte na menší kousky ve velikosti sousta. Do misky dejte 2 lžíce hladké mouky, ochuťte ji větší špetkou soli a trochou pepře. V mouce obalte kousky kuřete. Do hlubší pánve nalijte 1 lžíci olivového oleje a rozpalte ho. Maso na něm opékejte ze všech stran. Takto připravené maso dejte prozatím stranou.
- 2Do výpeku po mase vlijte lžíci oleje a opečte na něm 10 drobných žampionů rozkrájených na půlky. Jakmile začnou hnědnout, přidejte 1 prolisovaný stroužek česneku. Promíchejte a vlijte 250 ml bílého vína nebo vývaru. Z tymiánu otrhejte lístky a vhoďte je do pánve.
- 3Maso vraťte do pánve, stáhněte plamen a pod pokličkou duste přibližně 15 minut. Poté vyjměte děrovanou lžící maso i žampiony a vlijte 200 ml smetany. Chvíli prohřívejte.
- 4Na závěr do omáčky nastrouhejte 75 g sýra Asiago nebo parmazánu. Nechte v omáčce sýr rozpustit, dosolte a dochuťte pepřem. Vařte do požadované konzistence. Vmíchejte zpět kuřecí maso a žampiony a máte hotovo. Servírujte například s bramborovými kroketami a zdobte na talíři čerstvými lístky tymiánu. Ideální na romantickou večeři ve dvou.
- 1Kuřecí prsa naklepejte paličkou na maso a nakrájejte na menší kousky ve velikosti sousta. Do misky dejte 2 lžíce hladké mouky, ochuťte ji větší špetkou soli a trochou pepře. V mouce obalte kousky kuřete. Do hlubší pánve nalijte 1 lžíci olivového oleje a rozpalte ho. Maso na něm opékejte ze všech stran. Takto připravené maso dejte prozatím stranou.
- 2Do výpeku po mase vlijte lžíci oleje a opečte na něm 10 drobných žampionů rozkrájených na půlky. Jakmile začnou hnědnout, přidejte 1 prolisovaný stroužek česneku. Promíchejte a vlijte 250 ml bílého vína nebo vývaru. Z tymiánu otrhejte lístky a vhoďte je do pánve.
- 3Maso vraťte do pánve, stáhněte plamen a pod pokličkou duste přibližně 15 minut. Poté vyjměte děrovanou lžící maso i žampiony a vlijte 200 ml smetany. Chvíli prohřívejte.
- 4Na závěr do omáčky nastrouhejte 75 g sýra Asiago nebo parmazánu. Nechte v omáčce sýr rozpustit, dosolte a dochuťte pepřem. Vařte do požadované konzistence. Vmíchejte zpět kuřecí maso a žampiony a máte hotovo. Servírujte například s bramborovými kroketami a zdobte na talíři čerstvými lístky tymiánu. Ideální na romantickou večeři ve dvou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o sýru Asiago měli vědět Asiago je sýr vyrobený z kravského mléka. Jeho struktura je závislá na stupni zralosti. Stejně jako všechny sýry obsahuje vápník a fosfor. Ty mohou pozitivně ovlivňovat kostní metabolismus.Jak udělat recept zdravější Mouku v receptu můžete nahradit kukuřičným nebo bramborovým škrobem. Můžete ji i vynechat. Smetanu ke šlehání zaměňte za smetanu na vaření. Ta obsahuje méně tuku. Jako přílohu můžete zvolit brambory pečené ve slupce. Nezapomeňte na oblohu z čerstvé zeleniny.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.