
Cuketové lasagne
Ingredience
5 | plátků slaniny, na nudličky |
4 | lžíce olivového oleje + 1 extra |
1 | cibule, nasekaná najemno |
500 g | hovězího mletého masa |
4 | stroužky česneku |
3 | lžíce passaty |
sůl, pepř | |
4 | středně velké zelené cukety, konce odřízlé |
4 | středně velké žluté cukety, konce odřízlé |
230–250 g | polotučného tvarohu |
1 | vejce |
60 ml | pesta |
1 | sáček (velký) parmazánu |
dvě hrsti dýňových semínek a 2 lžíce sezamových semínek na posypání |
Postup přípravy
Kousky slaniny nasucho vysmažte v pánvi, pak přidejte 1 extra lžíci oleje a opečte na něm najemno nasekanou cibuli. Přidejte maso a zprudka ho opékejte ze všech stran – zároveň vařečkou drťte, aby se rozpadlo na co nejmenší kousky. Teprve když je dokonale opečené, přidejte česnek, vmíchejte passatu, prohřejte a podle chuti osolte a opepřete.
Troubu předehřejte na 190 °C. Cukety podélně nakrájejte na silnější plátky, všechny potřete olivovým olejem a z obou stran osolte a opepřete.
Tvaroh vyklepněte do mísy, zlehka ho našlehejte s vajíčkem a lehce osolte a opepřete.
Čtvercovou zapékací mísu vymažte olejem a na dno dejte čtyři plátky cukety, potřete je pestem a částí tvarohu, přiklopte další vrstvou cuket (pláty dejte kolmo k předchozím) a na ně rozdělte masovou směs, přiklopte cuketami, potřete pestem, dejte další vrstvu tvarohu a pokračujte do spotřebování všech ingrediencí. Poslední vrstvou budou cukety potřené pestem. Posypte strouhaným parmazánem a pečte 15–20 minut, nebo dokud není vrchol lehce zlatavý. Na posledních 5 minut posypte lasagne semínky. Nechte vychladnout po dobu alespoň pět minut a podávejte.