Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Křupavé churros s kořeněnou horkou čokoládou

Křupavé churros s kořeněnou horkou čokoládou

Hmmm, churros jsou nejlepší horké, křupavé a s čokoládou. Tento dezert oblíbený na Pyrenejském poloostrově a v Latinské Americe si zamilujete i v české kotlině.

Co budete potřebovat na křupavé churros s kořeněnou horkou čokoládou

170 ml mléka
70 g másla
2 lžičky krupicového cukru
špetka soli
85 g hladké mouky
půl lžičky jemně nastrouhané limetkové kůry
2–3 vejce
olej na smažení
skořice
moučkový cukr
OSTRÁ HORKÁ ČOKOLÁDA:
1,5 l mléka
125 g tmavého třtinového cukru
15 celých kardamomových tobolek,
rozdrcených
12 celých hřebíčků
2 skořicové svitky, přepůlené
2 celé hvězdičky badyánu
3/4 lžičky koriandrových semínek
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky mletého chilli
50 g kakaa holandského typu
3/4 lžičky vanilkového extraktu

Jak udělat churros s čokoládou zdravější

Recept jak na churros s kořeněnou horkou čokoládou

  1. Do rendlíku vlijte 170 ml mléka, nakrájejte do něj 70 g másla na kostičky, přidejte 2 lžičky krupicového cukru, špetku soli a přiveďte k varu. Sundejte z plamene. Do vařícího mléka vsypte 85 g hladké mouky a míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se nepřestane těsto lepit na stěny nádoby. Nechte přibližně 5 minut vychladnout, přisypte 1/2 lžičky nastrouhané limetkové kůry a zapracujte 2 větší vejce jedno po druhém.
  2. V hluboké pánvi rozpalte olej. Těsto přesuňte do cukrářského sáčku, ustřihněte špičku a dávkujte rovnou do rozpáleného oleje. Snažte se vytlačit 8 cm dlouhé tyčinky. Smažte je velmi zprudka přibližně 2–3 minuty. Osmažené churros mají mít zlatohnědou barvu.
  3. Z horkého oleje je vytahujte děrovanou lžící a nechte okapat na papírové utěrce. Přesuňte do mísy a ještě horké je prohoďte ve směsi z mleté skořice a moučkového cukru.
  4. Přiveďte k varu 1,5 l mléka se 125 g tmavého třtinového cukru, 15 rozdrcených tobolek kardamomu, 12 hřebíčků, 2 celé skořice nalámané na kousky, 2 hvězdičky badyánu, 3/4 lžičky koriandrových semínek, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku a špetku mletého chilli. Odstavte a nechte 20 minut odpočinout. Přidejte 50 g kakaa a 3/4 lžičky vanilkového extraktu. Opět přiveďte k varu, dobře vše promíchejte, přeceďte přes sítko, aby byla čokoláda bez koření. Rozdělte do šálků a servírujte s churros, které v čokoládě můžete namáčet nebo je zapíjet. Tento pikantní dezert zahřeje na duši i na těle.
Pomohl vám recept?
5hodnocení4

Co byste o churros s čokoládou měli vědět

Koření se již od dávných časů používalo jako lék. Jeho vůně může pozitivně ovlivňovat naši náladu. Čím jemněji je koření nadrceno nebo namleto, tím intenzivnější bude jeho chuť i vůně. Ostré druhy koření, jako je skořice, chilli nebo hřebíček, mají zahřívací efekt. Mohou pozitivně ovlivňovat zažívací ústrojí.

Další videorecepty