
Chřestová polévka se sýrovou bagetkou
Postup přípravy
Jemná krémová polévka s bílým chřestem a smetanou, kterou doplňuje křupavá sýrová bageta. Vhodné pro všechny, které buď čeká pozdní oběd, nebo kterým stačí na oběd pouze lehčí jídlo.
1) Chřest nejprve omyjte, oloupejte, a poté z každého výhonku odřízněte zdřevnatělé konce i křehké špičky. Konce lze taktéž jednoduše odlomit.
2) Křehké špičky odložte prozatím stranou. Zbylé stonky jednou až dvakrát překrojte.
3) V hrnci rozpalte olej, vsypte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji zesklovatět.
4) Poté zalijte vývarem a přiveďte k varu. Dále vložte do hrnce chřest a vařte 8 až 10 minut doměkka.
5) Odstavte hrnec z ohně a rozmixujte chřest tyčovým mixérem.
6) Znovu vložte hrnec na mírný plamen a přilijte smetanu. Polévku zahřejte, ale nenechte ji znovu projít varem.
7) Dochuťte solí a pepřem a přidejte křehké špičky, které můžete případně podélně rozpůlit.
Připravte si sýrovou bagetu.
8) Bagetu nakrájejte na plátky, potřete máslem, posypte sýrem a nechte zapéct, dokud se sýr nerozteče a dokud bageta nebude křupavá.