
Choucroute alsaská specialita se zelím
Ingredience
1/3 | hrnku soli |
2 | lžíce třtinového cukru |
1,3 kg | vepřových žebírek |
2,5 kg | kysaného bílého zelí |
1 | cibule |
4 | stroužky česneku |
50 g | sádla |
3 | bobkové listy |
1⁄2 | lžičky drceného kmínu |
1 | lžička mletého černého pepře |
750 ml | hovězího vývaru |
350 ml | bílého vína (Ryzlink rýnský) |
800 g | paprikových klobás maďarského typu |
1 kg | brambor |
1 | snítka čerstvé petrželky |
Postup přípravy
1. V uzavíratelném sáčku smíchejte sůl s cukrem. Vepřová žebírka nakrájejte na kousky. Vložte do sáčku a promíchejte. Pak sáček otevřete a vytlačte co nejvíc vzduchu. Žebírka nechte naložená v lednici 1 den.
2. Druhý den propláchněte kysané zelí od nálevu a osušte ho.
3. Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo a cibuli s česnekem orestujte dozlatova. Poté přimíchejte zelí, bobkové listy, kmín a pepř. Podlijte vývarem, vínem a přiveďte k varu.
4. Žebírka propláchněte pod čistou vodou, abyste je zbavili soli a cukru. Přimíchejte je k zelí, hrnec zakryjte poklicí a pečte 90 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.
5. Žebírka vyndejte a vykostěte. Klobásy nakrájejte na kolečka o šířce 1 cm. Vložte s obraným masem z žebírek zpátky do pečicího hrnce. Pečte dalších 30 minut.
6. Mezitím uvařte brambory nakrájené na čtvrtky ve slané vodě a vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 10 minut. Podávejte se zelím, masem a nasekanou petrželkou.