Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Choucroute alsaská specialita se zelím

Choucroute alsaská specialita se zelím

Kysané zelí, klobásky, vepřová žebírka, brambory a víno. To vše tvoří základ této alsaské pochoutky. Choucroute výborně chutná s hořčicí, nakládanými okurkami nebo cibulkami.

Ingredience

1/3 hrnku soli
2 lžíce třtinového cukru
1,3 kg vepřových žebírek
2,5 kg kysaného bílého zelí
1 cibule
4 stroužky česneku
50 g sádla
3 bobkové listy
1⁄2 lžičky drceného kmínu
1 lžička mletého černého pepře
750 ml hovězího vývaru
350 ml bílého vína (Ryzlink rýnský)
800 g paprikových klobás maďarského typu
1 kg brambor
1 snítka čerstvé petrželky

Postup přípravy

1. V uzavíratelném sáčku smíchejte sůl s cukrem. Vepřová žebírka nakrájejte na kousky. Vložte do sáčku a promíchejte. Pak sáček otevřete a vytlačte co nejvíc vzduchu. Žebírka nechte naložená v lednici 1 den.
2. Druhý den propláchněte kysané zelí od nálevu a osušte ho.
3. Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo a cibuli s česnekem orestujte dozlatova. Poté přimíchejte zelí, bobkové listy, kmín a pepř. Podlijte vývarem, vínem a přiveďte k varu.
4. Žebírka propláchněte pod čistou vodou, abyste je zbavili soli a cukru. Přimíchejte je k zelí, hrnec zakryjte poklicí a pečte 90 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.
5. Žebírka vyndejte a vykostěte. Klobásy nakrájejte na kolečka o šířce 1 cm. Vložte s obraným masem z žebírek zpátky do pečicího hrnce. Pečte dalších 30 minut.
6. Mezitím uvařte brambory nakrájené na čtvrtky ve slané vodě a vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 10 minut. Podávejte se zelím, masem a nasekanou petrželkou.

Pomohl vám recept?

Další videorecepty