Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Celozrnný quiche z jarní zeleniny

Celozrnný quiche z jarní zeleniny

Čerstvá mrkev a jemný baby špenát rozehrají s pikantní fetou dokonalou souhru jarních barev a chutí. Tento krásný slaný koláč si vychutnáte hned po upečení, ale i nastudeno.

Ingredience

250 g celozrnné pšeničné mouky
140 g másla
1 vejce
2 lžíce mléka
1 lžička soli
náplň
svazek jarní cibulky
3 mrkve
2 lžíce másla
1–2 hrsti baby špenátu
sůl, pepř
špetka muškátového oříšku
150 g zakysané smetany
4 vejce
100 g tvrdého sýru
70 g sýru feta

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 180 °C.
Mouku promněte mezi prsty se změklým máslem, až bude mít konzistenci hrubší drobenky. Pak přidejte vejce, mléko a sůl. Všechno pořádně propracujte. Bochánek těsta obalte fólií a nechte půl hodiny chladit v lednici.
Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku a opatrně přeneste do vymazané kulaté formy o průměru 22 cm. Uhlaďte prsty a přečnívající okraje odřízněte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
Nakrájenou jarní cibulku a mrkev krátce orestujte na rozehřátém másle. Podlijte jednou až dvěma lžícemi vody a duste, až mrkev trochu změkne. Nakonec přidejte špenát a promíchejte, aby lehce zavadnul. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
Zakysanou smetanu prošlehejte s vejci a polovinou strouhaného sýra. Smíchejte s podušenou zeleninou a celé nalijte do upečeného korpusu. Rozprostřete do stran a posypte zbylým strouhaným sýrem a nadrobenou fetou. Vložte do trouby a pečte 30 minut.

Pomohl vám recept?
11hodnocení5

Další videorecepty