Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

Na buchty
100 ml vlažného mléka
30 g droždí
1 kostka cukru
500 g polohrubé mouky
100 g másla, rozpuštěného
4 žloutky
70 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
kůra z 1 citronu, nastrouhaná
máslo na vymazání pekáče
mléko na potření
Na borůvková povidla
1 kg borůvek
500 g krystalového cukru
20 g másla
20 g hladké mouky

Postup přípravy

Nejdříve zadělejte na buchty. Do mléka rozdrobte droždí a kostku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, moučkový a vanilkový cukr, kůru z citronu. Vypracujte vláčné, hladké těsto. Zakryjte ho vyhřátou utěrkou a nechte kynout – asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto pak na pracovní ploše tvarujte do buchet, plněných borůvkovými povidly. Pokládejte je těsně vedle sebe do máslem vymazaného pekáče, navrch pomažte máslem.

Dejte do trouby předehřáté na 200 °C, za 20 minut ztlumte na 180 °C a pečte, až buchty zezlátnou. Vyndejte z trouby a ještě horké je potřete mlékem. Nechte chvíli vychladnout a na míse je ozdobte moučkovým cukrem. Zatímco těsto kyne, je čas na povidla. Umyté borůvky dejte do kastrolu, šťouchadlem na brambory rozmačkejte a přidejte cukr. Nechte pár hodin „pustit“ šťávu z borůvek a pak dejte na plotnu. Přidejte máslo a vařte, až borůvky změknou a začnou houstnout. Trvá to i hodinu. Nakonec rozmíchejte v troše vody mouku a povidla za stálého míchání zahustěte – pokud je potřeba.

Pomohl vám recept?
25hodnocení4

Další videorecepty