
Buchty s borůvkovými povidly
Ingredience
Na buchty | |
---|---|
100 ml | vlažného mléka |
30 g | droždí |
1 | kostka cukru |
500 g | polohrubé mouky |
100 g | másla, rozpuštěného |
4 | žloutky |
70 g | moučkového cukru |
1 | sáček vanilkového cukru |
kůra z 1 citronu, nastrouhaná | |
máslo na vymazání pekáče | |
mléko na potření | |
Na borůvková povidla | |
1 kg | borůvek |
500 g | krystalového cukru |
20 g | másla |
20 g | hladké mouky |
Postup přípravy
Nejdříve zadělejte na buchty. Do mléka rozdrobte droždí a kostku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, moučkový a vanilkový cukr, kůru z citronu. Vypracujte vláčné, hladké těsto. Zakryjte ho vyhřátou utěrkou a nechte kynout – asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto pak na pracovní ploše tvarujte do buchet, plněných borůvkovými povidly. Pokládejte je těsně vedle sebe do máslem vymazaného pekáče, navrch pomažte máslem.
Dejte do trouby předehřáté na 200 °C, za 20 minut ztlumte na 180 °C a pečte, až buchty zezlátnou. Vyndejte z trouby a ještě horké je potřete mlékem. Nechte chvíli vychladnout a na míse je ozdobte moučkovým cukrem. Zatímco těsto kyne, je čas na povidla. Umyté borůvky dejte do kastrolu, šťouchadlem na brambory rozmačkejte a přidejte cukr. Nechte pár hodin „pustit“ šťávu z borůvek a pak dejte na plotnu. Přidejte máslo a vařte, až borůvky změknou a začnou houstnout. Trvá to i hodinu. Nakonec rozmíchejte v troše vody mouku a povidla za stálého míchání zahustěte – pokud je potřeba.