
Brusinkový dort s bílou čokoládou
Ingredience
Na ledové brusinky | |
---|---|
230–240 ml | vody |
220 g | krupicového cukru |
250 g | čerstvých amerických brusinek |
120 g | moučkového cukru |
Na dort | |
olej na vymazání 2 forem | |
480 g | hladké mouky |
2,5 | lžičky kypřicího prášku do pečiva |
200 g | krupicového cukru |
340 g | soleného másla, pokojové teploty |
3 | vejce |
2 | lžíce vanilkového extraktu |
240 ml | zakysané smetany |
240 ml | mléka |
300 g | čerstvých amerických brusinek |
Na krém z bílé čokolády | |
340 g | bílých čokoládových čoček |
175 g | tučné smetany ke šlehání |
175 g | másla, pokojové teploty |
500 g | moučkového cukru |
Na ozdobu | |
8–10 | hezkých snítek rozmarýnu |
Postup přípravy
Ledové brusinky si připravte den předem. V rendlíku přiveďte k varu vodu s krupicovým cukrem. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, a nechte zhruba 5 minut vařit na mírném plameni do lehkého zhoustnutí. Přelijte do mísy a nechte 10 minut chladnout. Vsypte brusinky a opatrně promíchejte, aby se hezky rovnoměrně obalily sirupem. Dejte přes noc do lednice, příležitostně promíchejte. Před použitím brusinky vyndejte ze sirupu a oválejte je několikrát v moučkovém cukru. Pak je nechte tak hodinu osychat.
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si dvě dortové formy o průměru 20 cm, vymazané olejem a vyložené pečicím papírem. Ve velké míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přidejte máslo, vejce, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko a míchejte dohladka. Pozor ale, abyste těsto nepřemíchali. Opatrně vmíchejte brusinky. Těsto rozdělte do připravených forem, uhlaďte povrch a pečte 35–40 minut.
Mezitím připravte krém. Čokoládové čočky dejte do kovové misky. Smetanu zahřívejte, dokud se nezačne skoro vařit. Nalijte ji do misky na čokoládu a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte 5–7 minut stát, pak rozmíchejte dohladka a nechte skoro vychladnout – měla by být dost hustá. Pak ji 2–3 minuty šlehejte elektrickým šlehačem, až bude hladká a nadýchaná. Přidejte máslo a šlehejte dál, dokud není zašlehané. Za stálého šlehání pomalu a postupně přidávejte cukr – tolik, aby vám to chutnalo.
Upečené a vychladlé korpusy vyndejte z trouby, nechte vychladnout a každý rozřízněte podélně napůl. Promažte je rovnoměrně krémem a navrstvěte je a sebe. Nakonec krémem potřete i vršek a boky dortu. Navrch naaranžujte ledové brusinky a po obvodu zapíchejte rozmarýnové snítky.