
Domácí bramborové placičky
Postup přípravy
Bramborové placičky se připravovaly na našem území již od pradávna. Vyzkoušejte tu staročeskou pochoutku i vy.
1) Nejdříve uvařte brambory ve slupce.
2) Oloupané je rozmačkejte šťouchadlem, jemně osolte a postupně k nim přisypávejte mouku a zpracovávejte těsto. Mouky je potřeba tolik, aby těsto mělo konzistenci podobnou těstu
na bramborové knedlíky.
3) Z hladkého těsta pak vyválejte dva dlouhé válečky a postupně z nich ukrajujte kousky.
4) Udělejte z každého kuličku a na pomoučněném válu z ní válečkem rozválejte tenkou kulatou placku velkou, jako bývají palačinky.
5) Každou pak položte na suchou rozpálenou železnou plotýnku na sporáku a opečte z obou stran.
6) Hotovou placku položte na velký talíř a mašlovačkou ji potřete máslem. Totéž udělejte s další a další plackou a pokládejte je pěkně na sebe.