Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

42 g kvasnic
1 lžíce krupicového cukru
250 ml mléka
400 g brambor
sůl
60 g másla, změklého
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
kůra z půlky citronu
rum
švestková povidla
olej na smažení
moučkový cukr

Postup přípravy

Na 30 kusů koblih, příprava 20 min, kynutí 1 hod, smažení 30 min.

1. Kvasnice rozdrobte do misky, přidejte cukr a trochu vlažného mléka, lehce zamíchejte a nechte vzejít kvásek.

2. Brambory oloupejte, omyjte a uvařte v osolené vodě doměkka. Ještě teplé je nastrouhejte do mísy a přidejte k nim máslo, mouku, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, rum, špetku soli, kvásek i zbylé mléko. Zadělejte tužší těsto a nechte hodinu kynout.

3. Z těsta vykrajujte lžící kousky, tvarujte do placičky, naplňte povidly, zabalte jako šáteček, konce pořádně přitiskněte k sobě, otočte a nechte ještě chvíli vykynout.

4. Ve středně velkém kastrůlku rozpalte větší množství oleje (aby koblížky plavaly) a smažte. Do horkého oleje dávejte koblihy vykynutou stranou dolů a počítejte s tím, že lehce nabudou. Po naběhnutí a zezlátnutí je otočte a smažte i z druhé strany. Horké koblihy obalujte v moučkovém cukru nebo je jen pocukrujte.

TIP: Při smažení koblih přidávejte do tuku kolečka mrkve, nebude se vám přepalovat tuk. Koblihy nejdou dělat z nových brambor – mají v sobě příliš vody. Do bramborových koblih můžete dát i marmeládu, jablečná povidla nebo je udělat „prázdné“. Koblihy mají při smažení tendenci, natáčet se tam, kde je víc náplně – přidržujte je proto dřevěnou vařečkou. Smažte na dostatečném množství oleje – koblihy opravdu musí plavat.
Těsto řídne, proto pracujte rychle. Hotové koblihy klidně obalujte i v cukru smíchaném s mletou skořicí. Do druhého dne koblihy uchovávejte přikryté utěrkou.

Pomohl vám recept?
27hodnocení4

Další videorecepty