
KŘUPAVÉ BRAMBORÁKY S VŮNÍ MAJORÁNKY
Čerstvým, voňavým a dokřupava usmaženým bramborákům se nedá odolat. Vyzkoušejte tyto vynikající domácí bramboráky s kousky uzeného masa.
Ingredience
1 kg | brambor typu C |
200 g | libového uzeného masa |
50 ml | mléka |
2 | vejce |
3 | lžíce sušené majoránky |
5 | stroužků česneku |
Sůl | |
Pepř | |
5 | lžic hladké mouky |
150 ml | slunečnicového oleje" |
Jak udělat křupavé bramboráky zdravější
Hladkou mouku můžete nahradit pšeničnou moukou celozrnnou. Uzené maso vyměňte za kvalitní šunku. Bramboráky nemusíte smažit ve vysoké vrstvě tuku. Můžete si je připravit v troubě. K bramborákům si nezapomeňte připravit salát z kysaného zelí.
Výživové hodnoty
na jednou porci | ||
Energie | 589 | kCal |
Bílkoviny | 20 | g |
Tuky | 35 | g |
Sacharidy | 50 | g |
Alergeny
Mléko a výrobky z něj
Vejce a výrobky z nich
Obiloviny obsahující lepek
Recept: jak na křupavé bramboráky s vůní majoránky
- Na bramboráky oloupejte a omyjte kilo brambor typu C. Osušte je a nastrouhejte ½ kg z nich do mísy na hrubém struhadle a druhou půlku nastrouhejte na jemném struhadle. Pak nakrájejte 200 g uzeného masa na drobné kostičky a dejte stranou.
- Nastrouhané brambory rukou promačkejte, aby pustily vodu se škrobem. Tu pak odlijte pryč z mísy. Osolte a zakápněte 50 ml mléka. Vmíchejte 2 vejce, vsypte 3 lžíce majoránky promnuté v dlaních, přidejte 5 stroužků prolisovaného česneku, osolte, opepřete a zasypte 5 lžícemi hladké mouky. Nakonec vsypte kostičky uzeného a směs důkladně promíchejte. Nechte chvíli stát. Konzistence by měla být středně hustá.
- Do pánve nalijte 150 ml oleje a nechte rozpálit. Naběračkou pak do pánve dávejte malé dávky těsta na bramboráky a každou dávku vždy naběračkou zploštěte do požadovaného tvaru a výšky.
- Bramboráky smažte dozlatova po obou stranách. Z pánve je dejte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Bramboráky podávejte ještě teplé, ale skvělé budou i po vychladnutí. Ať vám chutnají.
Pomohl vám recept?
107hodnocení4
Co byste o křupavých bramborácích měli vědět
Při technologické úpravě smažení je důležité zaměřit se na správný výběr tuku. Každý tuk je vhodný na jinou technologickou úpravu. Na smažení jsou vhodné tuky, které mají vyšší kouřový bod. Sádlo patří mezi tuky, které mají bod zakouření vyšší, přibližně 190 °C. Ale nezapomeňte, že smažená jídla bychom měli mít v jídelníčku zastoupena výjimečně.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod