
Snídaňový slaný koláč s vejci

Velmi snadné
46-60 minut
4/5
Francouzská
Vegetariánské
Velikonoce
Snídaně
Ingredience
Složení 6 porcí
- Vejce 5 ks
- Sůl
- Listové těsto 1 ks
- Ricotta 100 ml
- Zakysaná smetana 100 ml
- Chřest zelený 5 ks
- Baby špenát 100 g
- Mikrobylinka hrášek 1 hrs.
- Ořechy lískové 1 hrs.
- Pepř
- Hrášek mražený 100 g
- Vejce 5 ks
- Sůl
- Listové těsto 1 ks
- Ricotta 100 ml
- Zakysaná smetana 100 ml
- Chřest zelený 5 ks
- Baby špenát 100 g
- Mikrobylinka hrášek 1 hrs.
- Ořechy lískové 1 hrs.
- Pepř
- Hrášek mražený 100 g
Příprava
- 1Do misky rozklepněte vejce a rozšlehejte ho se špetkou soli. Listové těsto rozviňte na plech spolu s pečicím papírem. Přeložte půl centimetru na každém okraji směrem dovnitř a zatlačte dolů, aby se vytvořil „ráfek“. Použijte vidličku a píchněte do okraje těsta, aby se střed během pečení nenafoukl. Rozšlehaným vejcem potřete povrch těsta a dejte ho na 15 minut mrazit.
- 2Pak základ z listového těsta pečte 15 minut na 190 °C, dokud těsto nezezlátne a nebude křupavé.
- 3Zatímco se peče listové těsto, připravte si chřest a hrášek. Odlomte zdřevnatělé konce chřestu. Hrnec s vodou přiveďte k varu a chřest s hráškem blanšírujte ve vroucí vodě po dobu 2–3 minut. Sceďte a dejte vychladnout.
- 4V misce smíchejte ricottu se zakysanou smetanou. Směsí potřete téměř celé upečené těsto a rozložte na něj špenát, zelený hrášek a chřest. Každé vejce rozklepněte, oddělte vaječný žloutek od bílku a opatrně rozmístěte žloutky na koláč.
- 5Těsto vraťte do trouby a pečte 15 minut na spodní mřížce. Koláč vyndejte, navrch dejte výhonky hrášku a nasekané opražené lískové ořechy. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Přejeme, ať vám tento koláč plný jara chutná.
- 1Do misky rozklepněte vejce a rozšlehejte ho se špetkou soli. Listové těsto rozviňte na plech spolu s pečicím papírem. Přeložte půl centimetru na každém okraji směrem dovnitř a zatlačte dolů, aby se vytvořil „ráfek“. Použijte vidličku a píchněte do okraje těsta, aby se střed během pečení nenafoukl. Rozšlehaným vejcem potřete povrch těsta a dejte ho na 15 minut mrazit.
- 2Pak základ z listového těsta pečte 15 minut na 190 °C, dokud těsto nezezlátne a nebude křupavé.
- 3Zatímco se peče listové těsto, připravte si chřest a hrášek. Odlomte zdřevnatělé konce chřestu. Hrnec s vodou přiveďte k varu a chřest s hráškem blanšírujte ve vroucí vodě po dobu 2–3 minut. Sceďte a dejte vychladnout.
- 4V misce smíchejte ricottu se zakysanou smetanou. Směsí potřete téměř celé upečené těsto a rozložte na něj špenát, zelený hrášek a chřest. Každé vejce rozklepněte, oddělte vaječný žloutek od bílku a opatrně rozmístěte žloutky na koláč.
- 5Těsto vraťte do trouby a pečte 15 minut na spodní mřížce. Koláč vyndejte, navrch dejte výhonky hrášku a nasekané opražené lískové ořechy. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Přejeme, ať vám tento koláč plný jara chutná.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.