
Bourguignon
Ingredience
750 g | hovězího zadního |
2 | cibule, nakrájené na hrubo |
2 | mrkve, nakrájené na kolečka |
3 | stroužky česneku, nakrájené na plátky |
350 ml | červeného vína Grenache Syrah |
Carignan | |
svazek bylinek – petrželky, rozmarýnu, | |
tymiánu a bobkového listu | |
3 | lžíce olivového oleje |
mořská sůl, 7 kuliček černého pepře | |
hovězí vývar podle potřeby | |
50 g | másla, změklého |
1 | lžíce hladké mouky |
1 | lžíce rajského protlaku |
Postup přípravy
Příprava 20 min. Marinování přes noc. Dušení 3 hod.
1. Maso pokrájejte na kostičky velikosti sousta a v míse ho promíchejte s cibulí, mrkví a česnekem, zalijte vínem, přidejte svazek bylin a nechte přes noc marinovat.
2. Potom sceďte, bylinky vyndejte a spolu s marinádou uschovejte. V silnostěnném širším hrnci rozpalte olej a pak na něm zprudka osmahněte okapané maso a zeleninu. Abyste zabránili dušení, směs stále míchejte. Poté osolte a opepřete, přilijte marinádu i bylinky a přiklopené duste na mírném ohni tři hodiny. Podle potřeby podlévejte hovězím vývarem.
3. Máslo dejte do menší mističky, přidejte k němu mouku a prsty třete dohladka. Pak ze směsi udělejte dvě menší kuličky a těmi zahustěte bourguignon v momentě, kdy je maso měkké. Přidejte protlak a krátce povařte. Podávejte s grahamovou bagetkou.