×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Blbouny se žahourem

Další recepty a články

Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk...
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Kachna s datlovou nádivkou
Kachna s datlovou...
Kachna s datlovou nádivkou
Kachna s datlovou nádivkou

Blbouny se žahourem

Co budete potřebovat

200 ml mléka
21 g droždí (půl kostky)
špetka cukru
500 g hrubé mouky
1 vejce
1 l borůvek
200 g másla
1 balení tvarohu na strouhání
moučkový cukr
Na žahour:
1 lžíce másla
1/4 l borůvek
2–3 lžíce cukru
špetka skořice
2 lžíce mléka
3 lžičky vanilkového pudinku
200 ml smetany

Jak na to?

1. Do trochy vlažného mléka roz­drobte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít kvásek. Mouku, vejce, zbytek mléka a kvásek smíchejte v míse a vzniklé těsto dejte vykynout na teplé místo, stačí 20 minut.
2. Z vykynutého těsta oddělte asi 10 kousků a z nich vytvořte spíš větší placičky. Překryjte je utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout. Na každou pak dejte hodně borůvek, konce těsta dejte k sobě a pečlivě přitlačte, abyste získali pěkné knedlíky. Nechte je ještě pod utěrkou chvilku vykynout.
3. Knedlíky vařte v osolené vodě asi 10 minut, 5 minut pod pokličkou a 5 minut odkryté. Po vyjmutí je ihned propíchejte vidličkou, aby z knedlíků unikla pára a ne­srazily se, přelijte je rozpuštěným máslem, posypte nastrouhaným tvarohem a cuk­rem. Nakonec ještě přelijte borůvkovým žahourem. Připravíte ho tak, že v pánvi rozehřejete máslo, přidáte borůvky, cukr, skořici a mléko a krátce povaříte. Přidejte pudinkový prášek rozmíchaný ve smetaně a povařte do zhoustnutí.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Blbouny se žahourem

Hlavní chod Náročné Česká Magazín 6/2013
Průměrné hodnocení 4 (12)

Co budete potřebovat

200 ml mléka
21 g droždí (půl kostky)
špetka cukru
500 g hrubé mouky
1 vejce
1 l borůvek
200 g másla
1 balení tvarohu na strouhání
moučkový cukr
Na žahour:
1 lžíce másla
1/4 l borůvek
2–3 lžíce cukru
špetka skořice
2 lžíce mléka
3 lžičky vanilkového pudinku
200 ml smetany

Jak na to?

1. Do trochy vlažného mléka roz­drobte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít kvásek. Mouku, vejce, zbytek mléka a kvásek smíchejte v míse a vzniklé těsto dejte vykynout na teplé místo, stačí 20 minut.
2. Z vykynutého těsta oddělte asi 10 kousků a z nich vytvořte spíš větší placičky. Překryjte je utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout. Na každou pak dejte hodně borůvek, konce těsta dejte k sobě a pečlivě přitlačte, abyste získali pěkné knedlíky. Nechte je ještě pod utěrkou chvilku vykynout.
3. Knedlíky vařte v osolené vodě asi 10 minut, 5 minut pod pokličkou a 5 minut odkryté. Po vyjmutí je ihned propíchejte vidličkou, aby z knedlíků unikla pára a ne­srazily se, přelijte je rozpuštěným máslem, posypte nastrouhaným tvarohem a cuk­rem. Nakonec ještě přelijte borůvkovým žahourem. Připravíte ho tak, že v pánvi rozehřejete máslo, přidáte borůvky, cukr, skořici a mléko a krátce povaříte. Přidejte pudinkový prášek rozmíchaný ve smetaně a povařte do zhoustnutí.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Kachna s datlovou nádivkou
Kachna s datlovou nádivkou
Kachna s datlovou nádivkou
Kachna s datlovou nádivkou

Inspirujte se podobnými recepty