Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

200 ml mléka
21 g droždí (půl kostky)
špetka cukru
500 g hrubé mouky
1 vejce
1 l borůvek
200 g másla
1 balení tvarohu na strouhání
moučkový cukr
Na žahour:
1 lžíce másla
1/4 l borůvek
2–3 lžíce cukru
špetka skořice
2 lžíce mléka
3 lžičky vanilkového pudinku
200 ml smetany

Postup přípravy

1. Do trochy vlažného mléka roz­drobte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít kvásek. Mouku, vejce, zbytek mléka a kvásek smíchejte v míse a vzniklé těsto dejte vykynout na teplé místo, stačí 20 minut.
2. Z vykynutého těsta oddělte asi 10 kousků a z nich vytvořte spíš větší placičky. Překryjte je utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout. Na každou pak dejte hodně borůvek, konce těsta dejte k sobě a pečlivě přitlačte, abyste získali pěkné knedlíky. Nechte je ještě pod utěrkou chvilku vykynout.
3. Knedlíky vařte v osolené vodě asi 10 minut, 5 minut pod pokličkou a 5 minut odkryté. Po vyjmutí je ihned propíchejte vidličkou, aby z knedlíků unikla pára a ne­srazily se, přelijte je rozpuštěným máslem, posypte nastrouhaným tvarohem a cuk­rem. Nakonec ještě přelijte borůvkovým žahourem. Připravíte ho tak, že v pánvi rozehřejete máslo, přidáte borůvky, cukr, skořici a mléko a krátce povaříte. Přidejte pudinkový prášek rozmíchaný ve smetaně a povařte do zhoustnutí.

Pomohl vám recept?
25hodnocení3

Další videorecepty