
Bio kuřecí stripsy s rozbitými bramborami a citronovým dipem
Ingredience
800 g | brambor pozdních NP Bio |
500 g | kuřecích prsních řízků NP Bio |
200 g | bílého jogurtu NP Bio |
2 | vejce NP Bio |
½ | lžičky kurkumy |
½ | lžičky sušeného zázvoru |
½ | lžičky kajenského pepře |
½ | lžičky sušeného česneku |
sůl | |
2 | lžíce olivového oleje NP Bio |
2 | lžíce bio másla |
½ | hrsti čerstvé petrželky |
½ | hrsti čerstvého tymiánu |
1 | a ½ lžíce balsamikového octa |
himálajská sůl | |
pepř | |
200 g | kukuřičných lupínků NP Bio |
100 g | zakysané smetany NP Bio |
100 g | žervé NP Bio |
1 | citron NP Bio |
Postup přípravy
1. Brambory omyjte, uvařte ve slupce a nechte vychladnout.
2. Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na nudličky.
3. V misce smíchejte jogurt, vejce, kurkumu, zázvor, pepř a česnek. Vše důkladně promíchejte a osolte. Nakrájené maso naložte do této marinády. Ideálně přes noc, či alespoň na hodinu.
4. Brambory dejte na plech s pečicím papírem a pomocí dna skleničky je „rozbijte“ (tzn., že je trochu rozmáčknete). V misce smíchejte olivový olej, máslo, ½ nasekaných bylinek a balsamikový ocet. Brambory osolte, opepřete a polijte bylinkovou zálivkou.
5. Kukuřičné lupínky pomocí tyčového mixéru s nástavcem na sekání rozemelte na jemnější kousky. Každý kousek masa v kukuřičných lupíncích obalte a dejte na plech. Maso pečte na jednom plechu a brambory na druhém plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20–25 minut. U konce doby pečení zkuste vzít jeden kousek masa a nakrojit ho. Pokud už bude uvnitř upečený, máte hotovo.
6. Na dresink v misce smíchejte zakysanou smetanu, žervé, přisypte lžičku nastrouhané citronové kůry a přidejte ještě pár kapek citronové šťávy a zbylé nasekané bylinky.