
Bavorské vdolečky s tvarohem a jahodami
Ingredience
500 g | jahod |
100–150 g | krupicového cukru |
1 | vanilkový lusk |
2 | lžíce rumu |
500 g | tvarohu |
2 | sáčky vanilkového cukru |
2 | lžíce mléka |
slunečnicový olej | |
Na vdolečky: | |
---|---|
2 | hrnky polohrubé mouky |
1 | hrnek hladké mouky |
4 | lžíce krupicového cukru |
3/4 | kostky droždí |
1 | hrnek mléka |
7 | lžic oleje |
sůl | |
2 | žloutky |
2 | lžíce rumu |
1 | vanilkový cukr |
Postup přípravy
1. Obě mouky nasypte do mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj dejte lžíci cukru, na něj rozdrobte droždí a zalijte polovinou vlažného mléka. Přikryjte utěrkou a nechte 5–10 minut vzejít kvásek. Pak do mísy přidejte zbylé ingredience a vypracujte vláčné těsto. Rozválejte ho na placku silnou asi 1 cm a pomocí skleničky vykrajujte kolečka. Naskládejte je na pomoučenou plochu, přikryjte utěrkou a nechte 30 minut nakynout.
2. Mezitím dejte přepůlené jahody do pánve, zasypte je cukrem, přidejte rozpůlený vanilkový lusk a rum a na mírném plameni vše svařte do husté omáčky s kusy jahod. Tvaroh našlehejte s vanilkovým cukrem, a pokud je potřeba, nařeďte mlékem.
3. Do vykynutých vdolečků udělejte koncem rukojeti vařečky důlek a pak je opatrně vkládejte do rozpáleného oleje – důlkem dolů – a pomalu smažte. Až zčervená spodní strana, otočte a dosmažte dočervena i z druhé strany. Usmažené vdolečky vyjměte z oleje a pokládejte na kuchyňský papír, aby se odsál přebytečný tuk.
4. Vdolečky ozdobte našlehaným tvarohem a svařenými jahodami