
Banánová roláda s karamelovou náplní
Ingredience
máslo na vymazání, polohrubá mouka | |
na vysypání | |
100 g | hladké mouky |
½ | lžičky kypřicího prášku do pečiva |
½ | lžičky jedlé sody |
½ | lžičky skořice + ¼ lžičky soli |
3 | větší vejce |
100 g | krupicového cukru |
2 | banány, rozmačkané |
30 g | moučkového cukru na poprášení |
utěrky | |
Na krém | |
---|---|
500 g | smetanového krémového sýra |
6 | lžic másla, změklého |
4 | lžíce kondenzovaného mléka Salko |
karamel | |
130 g | moučkového cukru |
moučkový cukr na ozdobu |
Postup přípravy
Troubu předehřeji na 190°C. Plech 25 × 40 cm vymažu máslem, vyložím pečicím papírem, který taky pomažu máslem a vysypu polohrubou moukou.
V míse promíchám hladkou mouku s kypřicím práškem, sodou, skořicí a solí.
V další míse šlehám vejce a cukr do světležlutého hladkého a nadýchaného krému. Trvá to asi 3 minuty. Vmíchám rozmačkané banány a nakonec postupně i moučnou směs. Nemíchám moc, jen aby se vše propojilo. Vzniklé těsto rozetřu rovnoměrně na plech. Peču 13–15 minut.
Zatímco se roláda peče, popráším čistou utěrku moučkovým cukrem. Hned po upečení ještě horký plát překlopím na utěrku, sundám pečicí papír, sroluji a nechám vychladnout.
Mám čas připravit krém. Smetanový sýr ušlehám dohladka s máslem, přidám cukr a prošlehám. Pak vliju karamelové Salko a znovu šlehám. Pokud by byl krém tekutý, přidám trochu moučkového cukru. Vychladlou roládu rozvinu, potřu ji krémem a zatočím. Hotovou roládu zabalím do potravinářské fólie a dám ji na hodinu vychladit do lednice. Před podávání ji ještě přendám na 10 minut do mrazáku, aby se lépe krájela. Nakonec ji posypu moučkovým cukrem.