Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Srdíčka artyčoků dušených na víně s čerstvými bylinkami

ARTYČOKOVÁ SRDÍČKA NA BÍLÉM VÍNĚ A BYLINKÁCH

Vydejte se na romantickou středomořskou plavbu s artyčoky dušenými na víně. Ideální recept pro zamilované večery při sklence vína.

Ingredience

6 velkých artyčoků
2 citrony
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
sůl
pepř
60 ml bílého vína
1 lžíce citronové šťávy
1 hrst nasekané hladkolisté petrželky

Jak udělat artyčoková srdíčka na bílém víně zdravější

Výživové hodnoty

na jednou porci
Energie 138  kCal
Bílkoviny 7  g
Tuky 6  g
Sacharidy 14  g

Recept: jak na artyčoková srdíčka na bílém víně a bylinkách

  1. Z 6 čerstvých artyčoků odstraňte postupně tvrdé listy a chmýří, tak aby vám zůstala samotná srdíčka. Vložte je do mísy s 1 l vody a šťávou ze 2 důkladně očištěných citronů. Vložte do hrnce i oba vymačkané citrony. Nechte společně 10 minut marinovat, poté artyčoky vyndejte a nechte okapat. Srdíčka artyčoků poté nakrájejte na centimetrové plátky.     
  2. V pánvi nechte rozehřát 2 lžíce olivového oleje a přidejte na plátky nakrájené 3 stroužky česneku. Po chvíli přidejte k česneku do pánve srdíčka artyčoků, osolte a opepřete. Opékejte 5 minut a občas prohoďte pánví nebo opatrně zamíchejte.     
  3. Vlijte 60 ml bílého vína, lžíci citronové šťávy a přiklopte. Snižte plamen a vařte přibližně 12 minut. Hotovo máte, když jsou artyčoky měkké. Poznáte to tak, že při propíchnutí nožem jimi lehce projdete naskrz.    
  4. Na závěr vmíchejte hrst nasekané hladkolisté petrželky, povařte společně ještě přibližně 1 minutu, aby se zredukovala přebytečná tekutina. Takto připravené artyčoky podávejte například s bílým pečivem, jako je francouzská bageta nebo opečený toastový chléb. A se skleničkou bílého vína budou chutnat ještě lépe. Užijte si tu pravou romantiku. Dobrou chuť.
Pomohl vám recept?
10hodnocení4

Co byste o artyčokových srdíčkách na bílém víně měli vědět

Artyčoky obsahují poměrně velké množství vlákniny a minimální množství tuku. Marinování artyčoků v citronové šťávě je důležité pro zachování jejich barvy. Kvůli zachování většího množství vitaminů a minerálů je vhodné artyčoky před pečením 5 minut povařit.

Jaká jiná příloha se hodí k artyčokovým srdíčkům na bílém víně

  • Bílé víno

Další videorecepty