Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyArtyčoková srdíčka na bílém víně a bylinkách
Albert logoAlbert logo
  • Artyčoková srdíčka na bílém víně a bylinkách
Artyčoková srdíčka na bílém víně a bylinkách

Artyčoková srdíčka na bílém víně a bylinkách

Vydejte se na romantickou středomořskou plavbu s artyčoky dušenými na víně. Ideální recept pro zamilované večery při sklence vína.
Snadné
31-45 minut
4/5
Středomořská
Valentýn
Předkrm

Ingredience2 porce

2 porce
  • Citron 2 ks
  • Olej olivový 2 plž
  • Artyčok 6 ks
  • Česnek 3 strouž.
  • Sůl
  • Pepř
  • Bílé víno 60 ml
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Petržel hladkolistá 1 hrs.
  • Citron 2 ks
  • Olej olivový 2 plž
  • Artyčok 6 ks
  • Česnek 3 strouž.
  • Sůl
  • Pepř
  • Bílé víno 60 ml
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Petržel hladkolistá 1 hrs.

Příprava

1
Z 6 čerstvých artyčoků odstraňte postupně tvrdé listy a chmýří, tak aby vám zůstala samotná srdíčka. Vložte je do mísy s 1 l vody a šťávou ze 2 důkladně očištěných citronů. Vložte do hrnce i oba vymačkané citrony. Nechte společně 10 minut marinovat, poté artyčoky vyndejte a nechte okapat. Srdíčka artyčoků poté nakrájejte na centimetrové plátky.     
2
V pánvi nechte rozehřát 2 lžíce olivového oleje a přidejte na plátky nakrájené 3 stroužky česneku. Po chvíli přidejte k česneku do pánve srdíčka artyčoků, osolte a opepřete. Opékejte 5 minut a občas prohoďte pánví nebo opatrně zamíchejte.     
3
Vlijte 60 ml bílého vína, lžíci citronové šťávy a přiklopte. Snižte plamen a vařte přibližně 12 minut. Hotovo máte, když jsou artyčoky měkké. Poznáte to tak, že při propíchnutí nožem jimi lehce projdete naskrz.    
4
Na závěr vmíchejte hrst nasekané hladkolisté petrželky, povařte společně ještě přibližně 1 minutu, aby se zredukovala přebytečná tekutina. Takto připravené artyčoky podávejte například s bílým pečivem, jako je francouzská bageta nebo opečený toastový chléb. A se skleničkou bílého vína budou chutnat ještě lépe. Užijte si tu pravou romantiku. Dobrou chuť.
1
Z 6 čerstvých artyčoků odstraňte postupně tvrdé listy a chmýří, tak aby vám zůstala samotná srdíčka. Vložte je do mísy s 1 l vody a šťávou ze 2 důkladně očištěných citronů. Vložte do hrnce i oba vymačkané citrony. Nechte společně 10 minut marinovat, poté artyčoky vyndejte a nechte okapat. Srdíčka artyčoků poté nakrájejte na centimetrové plátky.     
2
V pánvi nechte rozehřát 2 lžíce olivového oleje a přidejte na plátky nakrájené 3 stroužky česneku. Po chvíli přidejte k česneku do pánve srdíčka artyčoků, osolte a opepřete. Opékejte 5 minut a občas prohoďte pánví nebo opatrně zamíchejte.     
3
Vlijte 60 ml bílého vína, lžíci citronové šťávy a přiklopte. Snižte plamen a vařte přibližně 12 minut. Hotovo máte, když jsou artyčoky měkké. Poznáte to tak, že při propíchnutí nožem jimi lehce projdete naskrz.    
4
Na závěr vmíchejte hrst nasekané hladkolisté petrželky, povařte společně ještě přibližně 1 minutu, aby se zredukovala přebytečná tekutina. Takto připravené artyčoky podávejte například s bílým pečivem, jako je francouzská bageta nebo opečený toastový chléb. A se skleničkou bílého vína budou chutnat ještě lépe. Užijte si tu pravou romantiku. Dobrou chuť.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Co byste o artyčocích měli vědět
    Artyčoky obsahují poměrně velké množství vlákniny a minimální množství tuku. Marinování artyčoků v citronové šťávě je důležité pro zachování jejich barvy. Kvůli zachování většího množství vitaminů a minerálů je vhodné artyčoky před pečením 5 minut povařit.
  • TIP
    Hotový pokrm můžete obohatit o čerstvé bylinky. K artyčokům se výborně hodí dipy z grilované zeleniny.
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 6 dní

Od 10.04.2024 do 16.04.2024

Platný ještě 6 dní

Od 10.04.2024 do 16.04.2024

Platný ještě 6 dní

Od 02.04.2024 do 16.04.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.