Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Zeleninové chili con carne

Zeleninové chili con carne

I když je tento pokrm původem z horkého Mexika, na zimní piknik je to doslova sázka na jistotu. Pikantní rajčatová omáčka s dušenou zeleninou a fazolemi totiž báječně zahřeje i uprostřed naší české zimy.

Ingredience

2 cibule
2 lžíce rostlinného oleje
4 stroužky česneku
1–2 lžíce chilli pasty nebo mletého chilli
1/2 lžičky skořice
1 lžička římského kmínu
1 lžička mleté papriky
2 mrkve
2 papriky – červená a žlutá
2 stonky řapíkatého celeru
3 lžíce nakládané kukuřice
300 ml zeleninového vývaru
2 plechovky krájených rajčat
100 g rajčatového protlaku
2 plechovky červených fazolí
1–2 lžíce limetkové šťávy
sůl, pepř
2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
1 avokádo
tortillové chipsy nebo tortilly

Postup přípravy

Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na rozehřátém oleji. Ztlumte plamen, přisypte nasekaný česnek a koření – chilli pastu, skořici, římský kmín a papriku. Promíchejte na pastu a nechte krátce rozvonět.
Přidejte nakrájenou zeleninu – mrkev, papriku, řapíkatý celer a kukuřici. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozmíchalo. Podlijte vývarem a přidejte krájená rajčata, rajčatový protlak a fazole bez nálevu. Dobře promíchejte a nechte 25 minut vařit při mírné teplotě. Poté odeberte zhruba čtvrtinu obsahu do misky a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Vraťte zpátky do hrnce pro zahuštění.
Hotové chilli dochuťte limetovou šťávou, osolte a opepřete, pokud je to potřeba. Nakonec přidejte nasekané koriandrové lístky a podávejte s plátky avokáda, tortillovými chipsy nebo tortillou.

Pomohl vám recept?
5hodnocení4

Další videorecepty