
Zeleninové chili con carne
Ingredience
2 | cibule |
2 | lžíce rostlinného oleje |
4 | stroužky česneku |
1–2 | lžíce chilli pasty nebo mletého chilli |
1/2 | lžičky skořice |
1 | lžička římského kmínu |
1 | lžička mleté papriky |
2 | mrkve |
2 | papriky – červená a žlutá |
2 | stonky řapíkatého celeru |
3 | lžíce nakládané kukuřice |
300 ml | zeleninového vývaru |
2 | plechovky krájených rajčat |
100 g | rajčatového protlaku |
2 | plechovky červených fazolí |
1–2 | lžíce limetkové šťávy |
sůl, pepř | |
2 | lžíce nasekaného čerstvého koriandru |
1 | avokádo |
tortillové chipsy nebo tortilly |
Postup přípravy
Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na rozehřátém oleji. Ztlumte plamen, přisypte nasekaný česnek a koření – chilli pastu, skořici, římský kmín a papriku. Promíchejte na pastu a nechte krátce rozvonět.
Přidejte nakrájenou zeleninu – mrkev, papriku, řapíkatý celer a kukuřici. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozmíchalo. Podlijte vývarem a přidejte krájená rajčata, rajčatový protlak a fazole bez nálevu. Dobře promíchejte a nechte 25 minut vařit při mírné teplotě. Poté odeberte zhruba čtvrtinu obsahu do misky a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Vraťte zpátky do hrnce pro zahuštění.
Hotové chilli dochuťte limetovou šťávou, osolte a opepřete, pokud je to potřeba. Nakonec přidejte nasekané koriandrové lístky a podávejte s plátky avokáda, tortillovými chipsy nebo tortillou.