Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyZapečený chřest
Albert logoAlbert logo
  • Zapečený chřest

Zapečený chřest

Leckomu se může zdát, že tento pokrm nedokáže člověka nasytit, avšak díky bešamelu ho neřadíme mezi nejlehčí jídla. Proto podáváme zapečený chřest bez váhání jako hlavní jídlo.
Zapečený chřest
Snadné
46-60 minut
3/5
Česká
Vegetariánské
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Chřest bílý 1 svaz.
  • Chřest zelený 1 svaz.
  • Mouka hladká 3 plž
  • Bobkový list 3 ks
  • Mléko 750 ml
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • Pepř
  • Strouhanka 4 hrs.
  • Máslo 4 plž
  • Chřest bílý 1 svaz.
  • Chřest zelený 1 svaz.
  • Mouka hladká 3 plž
  • Bobkový list 3 ks
  • Mléko 750 ml
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • Pepř
  • Strouhanka 4 hrs.
  • Máslo 4 plž

Příprava

1
Zapečený chřest se stále častěji objevuje mezi oblíbenými alternativami bezmasých jídel. Zajímavostí tohoto receptu je, že obsahuje oba druhy chřestu, tedy zelený i bílý chřest. Jedná se o nenáročný recept a zároveň chutný pokrm, jehož příprava nezabere ani jednu hodinu.
2
Chřest nejprve omyjte, a poté z každého výhonku odřízněte zdřevnatělé konce. Konce lze taktéž jednoduše odlomit. Bílý chřest je nutné před přípravou jídla oloupat.
3
Vložte všechen chřest do osolené vroucí vody a povařte přibližně 3 minuty.
4
Připravte si bešamel. V rendlíku nechte rozpustit máslo, poté přidejte mouku. Míchejte metličkou a opékejte, dokud jíška nezezlátne. Poté přidejte studené mléko a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily žádné hrudky. Přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte přibližně 15 minut, dokud bešamel nezhoustne. Poté vyjměte bobkový list a dochuťte bešamel solí, pepřem a muškátovým oříškem.
5
Vymažte máslem zapékací mísu a vyskládejte do ní střídavě zelený a bílý chřest, který jste předtím osušili. Vyskládaný chřest přelijte bešamelem a nechte v troubě zapéct přibližně 30 minut. Po 20 minutách přidejte několik plátků másla a strouhanku. Na povrchu se vytvoří zlatá kůrka. Poté je pokrm připraven k podávání.
1
Zapečený chřest se stále častěji objevuje mezi oblíbenými alternativami bezmasých jídel. Zajímavostí tohoto receptu je, že obsahuje oba druhy chřestu, tedy zelený i bílý chřest. Jedná se o nenáročný recept a zároveň chutný pokrm, jehož příprava nezabere ani jednu hodinu.
2
Chřest nejprve omyjte, a poté z každého výhonku odřízněte zdřevnatělé konce. Konce lze taktéž jednoduše odlomit. Bílý chřest je nutné před přípravou jídla oloupat.
3
Vložte všechen chřest do osolené vroucí vody a povařte přibližně 3 minuty.
4
Připravte si bešamel. V rendlíku nechte rozpustit máslo, poté přidejte mouku. Míchejte metličkou a opékejte, dokud jíška nezezlátne. Poté přidejte studené mléko a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily žádné hrudky. Přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte přibližně 15 minut, dokud bešamel nezhoustne. Poté vyjměte bobkový list a dochuťte bešamel solí, pepřem a muškátovým oříškem.
5
Vymažte máslem zapékací mísu a vyskládejte do ní střídavě zelený a bílý chřest, který jste předtím osušili. Vyskládaný chřest přelijte bešamelem a nechte v troubě zapéct přibližně 30 minut. Po 20 minutách přidejte několik plátků másla a strouhanku. Na povrchu se vytvoří zlatá kůrka. Poté je pokrm připraven k podávání.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 2 dny

Od 09.10.2024 do 15.10.2024

Platný ještě 9 dní

Od 09.10.2024 do 22.10.2024

Platný ještě 2 dny

Od 09.10.2024 do 15.10.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.