
Zapečený chřest
Leckomu se může zdát, že tento pokrm nedokáže člověka nasytit, avšak díky bešamelu ho neřadíme mezi nejlehčí jídla. Proto podáváme zapečený chřest bez váhání jako hlavní jídlo.

Snadné
46-60 minut
3/5
Česká
Vegetariánské
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Chřest bílý 1 svaz.
- Chřest zelený 1 svaz.
- Mouka hladká 3 plž
- Bobkový list 3 ks
- Mléko 750 ml
- Sůl
- Muškátový oříšek
- Pepř
- Strouhanka 4 hrs.
- Máslo 4 plž
- Chřest bílý 1 svaz.
- Chřest zelený 1 svaz.
- Mouka hladká 3 plž
- Bobkový list 3 ks
- Mléko 750 ml
- Sůl
- Muškátový oříšek
- Pepř
- Strouhanka 4 hrs.
- Máslo 4 plž
Příprava
- 1Zapečený chřest se stále častěji objevuje mezi oblíbenými alternativami bezmasých jídel. Zajímavostí tohoto receptu je, že obsahuje oba druhy chřestu, tedy zelený i bílý chřest. Jedná se o nenáročný recept a zároveň chutný pokrm, jehož příprava nezabere ani jednu hodinu.
- 2Chřest nejprve omyjte, a poté z každého výhonku odřízněte zdřevnatělé konce. Konce lze taktéž jednoduše odlomit. Bílý chřest je nutné před přípravou jídla oloupat.
- 3Vložte všechen chřest do osolené vroucí vody a povařte přibližně 3 minuty.
- 4Připravte si bešamel. V rendlíku nechte rozpustit máslo, poté přidejte mouku. Míchejte metličkou a opékejte, dokud jíška nezezlátne. Poté přidejte studené mléko a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily žádné hrudky. Přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte přibližně 15 minut, dokud bešamel nezhoustne. Poté vyjměte bobkový list a dochuťte bešamel solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- 5Vymažte máslem zapékací mísu a vyskládejte do ní střídavě zelený a bílý chřest, který jste předtím osušili. Vyskládaný chřest přelijte bešamelem a nechte v troubě zapéct přibližně 30 minut. Po 20 minutách přidejte několik plátků másla a strouhanku. Na povrchu se vytvoří zlatá kůrka. Poté je pokrm připraven k podávání.
- 1Zapečený chřest se stále častěji objevuje mezi oblíbenými alternativami bezmasých jídel. Zajímavostí tohoto receptu je, že obsahuje oba druhy chřestu, tedy zelený i bílý chřest. Jedná se o nenáročný recept a zároveň chutný pokrm, jehož příprava nezabere ani jednu hodinu.
- 2Chřest nejprve omyjte, a poté z každého výhonku odřízněte zdřevnatělé konce. Konce lze taktéž jednoduše odlomit. Bílý chřest je nutné před přípravou jídla oloupat.
- 3Vložte všechen chřest do osolené vroucí vody a povařte přibližně 3 minuty.
- 4Připravte si bešamel. V rendlíku nechte rozpustit máslo, poté přidejte mouku. Míchejte metličkou a opékejte, dokud jíška nezezlátne. Poté přidejte studené mléko a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily žádné hrudky. Přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte přibližně 15 minut, dokud bešamel nezhoustne. Poté vyjměte bobkový list a dochuťte bešamel solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- 5Vymažte máslem zapékací mísu a vyskládejte do ní střídavě zelený a bílý chřest, který jste předtím osušili. Vyskládaný chřest přelijte bešamelem a nechte v troubě zapéct přibližně 30 minut. Po 20 minutách přidejte několik plátků másla a strouhanku. Na povrchu se vytvoří zlatá kůrka. Poté je pokrm připraven k podávání.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.