Zapečená zelenina

Snadné
46-60 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Hořčice plnotučná 2 člž
- Mouka hladká 50 g
- Mléko BIO 600 ml
- Květák 1 ks
- Brambory 2 ks
- Eidam strouhaný 200 g
- Brokolice 1 ks
- Hrášek mražený 200 g
- Pažitka čerstvá 1 hrs.
- Sůl
- Máslo 50 g
- Hořčice plnotučná 2 člž
- Mouka hladká 50 g
- Mléko BIO 600 ml
- Květák 1 ks
- Brambory 2 ks
- Eidam strouhaný 200 g
- Brokolice 1 ks
- Hrášek mražený 200 g
- Pažitka čerstvá 1 hrs.
- Sůl
- Máslo 50 g
Příprava
- 1Z másla a mouky připravte jíšku. Jemně ji opražte, přidejte hořčici, pak po malých dávkách přilévejte mléko. Nepřestávejte míchat, jinak by vznikly žmolky.
- 2Až začne bešamel houstnout a probublávat, odstavte ho z vařiče a nasypte do něj většinu sýru – hrst si nechte stranou.
- 3Troubu předehřejte na 220 °C, dejte vařit vodu do většího hrnce. Brambory nakrájené na plátky pět minut povařte, na tři minuty k nim přidejte i brokolici a květák a na poslední minutu mražený hrášek.
- 4Vše pečlivě sceďte, dejte si stranou tolik bramborových plátku, aby vám zbylo na celý povrch, a zbývající zeleninu opatrně zamíchejte do bešamelu. Přidejte i pažitku, osolte podle chuti a vše dobře promíchejte.
- 5Směs nalijte do zapékací mísy, na povrch naskládejte zbylé brambory, posypte odloženým sýrem a pečte dvacet až pětadvacet minut – dokud horní vrstva brambor nezezlátne.
- 1Z másla a mouky připravte jíšku. Jemně ji opražte, přidejte hořčici, pak po malých dávkách přilévejte mléko. Nepřestávejte míchat, jinak by vznikly žmolky.
- 2Až začne bešamel houstnout a probublávat, odstavte ho z vařiče a nasypte do něj většinu sýru – hrst si nechte stranou.
- 3Troubu předehřejte na 220 °C, dejte vařit vodu do většího hrnce. Brambory nakrájené na plátky pět minut povařte, na tři minuty k nim přidejte i brokolici a květák a na poslední minutu mražený hrášek.
- 4Vše pečlivě sceďte, dejte si stranou tolik bramborových plátku, aby vám zbylo na celý povrch, a zbývající zeleninu opatrně zamíchejte do bešamelu. Přidejte i pažitku, osolte podle chuti a vše dobře promíchejte.
- 5Směs nalijte do zapékací mísy, na povrch naskládejte zbylé brambory, posypte odloženým sýrem a pečte dvacet až pětadvacet minut – dokud horní vrstva brambor nezezlátne.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.











