×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Věnec z kynutého těsta
nad 60 minut , Dezert , Náročné , Sladká jídla ,

Věnec z kynutého těsta

Co budu potřebovat

1 lžička sušeného droždí
50 g jemného krupicového cukru
100 ml teplého mléka + na potření
300 g hladké mouky + na poprášení
50 ml oleje (slunečnicového nebo řepkového)
1 lžíce pomerančové kůry, nastrouhané
1 lžička mleté skořice
tmavý třtinový cukr na posypání
malinový džem na potření plátu těsta

Jak na to?

V míse smíchejte droždí, cukr, 175 ml vlažné vody a mléko. Nechte vzejít kvásek, pak přidejte mouku, olej, pomerančovou kůru a skořici. Trochu mouky si nechte na později. Vypracujte hladké a pružné těsto. Vraťte ho do mísy, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, trvá to asi hodinu.
Předehřejte troubu na 200°C. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a vyválejte obdélník 25 × 55 centimetrů. Potřete ho malinovým džemem a od delší strany zarolujte. Váleček podélně rozkrojte, obě poloviny položte vedle sebe řeznou stranou od sebe a na jednom konci je spojte. Základ věnce opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Potom začněte splétat: přehazujte jeden pruh těsta přes druhý do copu ze dvou pramenů. Na konci spojte a vytvořte věnec, konce přimáčkněte. Věnec potřete mlékem, posypejte tmavým třtinovým cukrem.
Pečte 15–20 minut dozlatova. Jestli je věnec dobře upečený, otestujte zapíchnutím špejle – měla by zůstat suchá.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

  • Levandulové sušenky

    Sladká jídla 45 minut
  • Borůvkový pohár

    Sladká jídla 30 minut
  • Ledové borůvkové müsli tyčinky

    Sladká jídla 45 minut