
Drážďanská štola
Ozvláštněte si Vánoce s tradičním adventním receptem z Německa.

Snadné
Více než 60 minut
3/5
Německá
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 6 porcí
- Mléko 150 ml
- Mouka hladká 500 g
- Droždí čerstvé 2/3 ks
- Cukr krupicový 140 g
- Sůl 1/2 člž
- Muškátový oříšek
- Rozinky 100 g
- Citronová kůra 1 člž
- Mandle loupané 100 g
- Vaječný žloutek 2 ks
- Marcipán 100 g
- Rum 1 plž
- Pekanové ořechy 100 g
- Cukr moučkový 125 g
- Máslo 200 g
- Mléko 150 ml
- Mouka hladká 500 g
- Droždí čerstvé 2/3 ks
- Cukr krupicový 140 g
- Sůl 1/2 člž
- Muškátový oříšek
- Rozinky 100 g
- Citronová kůra 1 člž
- Mandle loupané 100 g
- Vaječný žloutek 2 ks
- Marcipán 100 g
- Rum 1 plž
- Pekanové ořechy 100 g
- Cukr moučkový 125 g
- Máslo 200 g
Příprava
- 1Začnu kváskem. V kastrůlku ohřeju trochu mléka, přidám kvasnice, lžíci cukru a mouky, promíchám a nechám vzejít.
- 2Do mísy prosiju 250 g mouky, přisypu 125 g cukru, sůl, muškátový oříšek, rozinky, citronovou kůru a 4/5 kostky másla, které jsem předtím utřela se žloutky a rumem.
- 3Do mísy přiliju mléko, vzešlý kvásek a vše dobře propracuju vařečkou a pak do lepivého těsta přisypu zbytek mouky.
- 4Na vále vypracuju polotuhé těsto a nechám ho v teple vykynout. Trvá to tak hodinu.
- 5Do těsta vpravím marcipán a pak ho rozválím na obdélník 30×40 cm. Kratší okraje přehnu do středu, delší do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu asi jednou třetinou překrývají.
- 6Z upečené štoly odstraním spálené rozinky. Ještě horkou ji potřu zbytkem rozpuštěného másla, pořádně posypu moučkovým cukem a dám vychladnout. Nakonec ji zabalím do alobalu, aby „došla“.
- 1Začnu kváskem. V kastrůlku ohřeju trochu mléka, přidám kvasnice, lžíci cukru a mouky, promíchám a nechám vzejít.
- 2Do mísy prosiju 250 g mouky, přisypu 125 g cukru, sůl, muškátový oříšek, rozinky, citronovou kůru a 4/5 kostky másla, které jsem předtím utřela se žloutky a rumem.
- 3Do mísy přiliju mléko, vzešlý kvásek a vše dobře propracuju vařečkou a pak do lepivého těsta přisypu zbytek mouky.
- 4Na vále vypracuju polotuhé těsto a nechám ho v teple vykynout. Trvá to tak hodinu.
- 5Do těsta vpravím marcipán a pak ho rozválím na obdélník 30×40 cm. Kratší okraje přehnu do středu, delší do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu asi jednou třetinou překrývají.
- 6Z upečené štoly odstraním spálené rozinky. Ještě horkou ji potřu zbytkem rozpuštěného másla, pořádně posypu moučkovým cukem a dám vychladnout. Nakonec ji zabalím do alobalu, aby „došla“.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.