Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyDrážďanská štola
Albert logoAlbert logo
  • Drážďanská štola

Drážďanská štola

Ozvláštněte si Vánoce s tradičním adventním receptem z Německa.
Drážďanská štola
Snadné
Více než 60 minut
3/5
Německá
Vánoce
Dezert

Ingredience

Složení
6 porcí
  • Mléko 150 ml
  • Mouka hladká 500 g
  • Droždí čerstvé 2/3 ks
  • Cukr krupicový 140 g
  • Sůl 1/2 člž
  • Muškátový oříšek
  • Rozinky 100 g
  • Citronová kůra 1 člž
  • Mandle loupané 100 g
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Marcipán 100 g
  • Rum 1 plž
  • Pekanové ořechy 100 g
  • Cukr moučkový 125 g
  • Máslo 200 g
  • Mléko 150 ml
  • Mouka hladká 500 g
  • Droždí čerstvé 2/3 ks
  • Cukr krupicový 140 g
  • Sůl 1/2 člž
  • Muškátový oříšek
  • Rozinky 100 g
  • Citronová kůra 1 člž
  • Mandle loupané 100 g
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Marcipán 100 g
  • Rum 1 plž
  • Pekanové ořechy 100 g
  • Cukr moučkový 125 g
  • Máslo 200 g

Příprava

1
Začnu kváskem. V kastrůlku ohřeju trochu mléka, přidám kvasnice, lžíci cukru a mouky, promíchám a nechám vzejít.
2
Do mísy prosiju 250 g mouky, přisypu 125 g cukru, sůl, muškátový oříšek, rozinky, citronovou kůru a 4/5 kostky másla, které jsem předtím utřela se žloutky a rumem.
3
Do mísy přiliju mléko, vzešlý kvásek a vše dobře propracuju vařečkou a pak do lepivého těsta přisypu zbytek mouky.
4
Na vále vypracuju polotuhé těsto a nechám ho v teple vykynout. Trvá to tak hodinu.
5
Do těsta vpravím marcipán a pak ho rozválím na obdélník 30×40 cm. Kratší okraje přehnu do středu, delší do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu asi jednou třetinou překrývají.
6
Z upečené štoly odstraním spálené rozinky. Ještě horkou ji potřu zbytkem rozpuštěného másla, pořádně posypu moučkovým cukem a dám vychladnout. Nakonec ji zabalím do alobalu, aby „došla“.
1
Začnu kváskem. V kastrůlku ohřeju trochu mléka, přidám kvasnice, lžíci cukru a mouky, promíchám a nechám vzejít.
2
Do mísy prosiju 250 g mouky, přisypu 125 g cukru, sůl, muškátový oříšek, rozinky, citronovou kůru a 4/5 kostky másla, které jsem předtím utřela se žloutky a rumem.
3
Do mísy přiliju mléko, vzešlý kvásek a vše dobře propracuju vařečkou a pak do lepivého těsta přisypu zbytek mouky.
4
Na vále vypracuju polotuhé těsto a nechám ho v teple vykynout. Trvá to tak hodinu.
5
Do těsta vpravím marcipán a pak ho rozválím na obdélník 30×40 cm. Kratší okraje přehnu do středu, delší do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu asi jednou třetinou překrývají.
6
Z upečené štoly odstraním spálené rozinky. Ještě horkou ji potřu zbytkem rozpuštěného másla, pořádně posypu moučkovým cukem a dám vychladnout. Nakonec ji zabalím do alobalu, aby „došla“.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 03.07.2024 do 09.07.2024

Platný ještě 11 dní

Od 03.07.2024 do 16.07.2024

Platný ještě 4 dny

Od 03.07.2024 do 09.07.2024

Platný ještě 11 dní

Od 03.07.2024 do 16.07.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.