Velkolepý čokoládový dort

Náročné Dezert Magazín 4/2013
Náročné Dezert Magazín 4/2013

Ingredience

340 g másla
95 g holandského kakaa
450 g krupicového cukru
1 lžíce vanilkového extraktu
4 velká vejce
380 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
½ lžičky soli
250 ml mléka
Na polevu:
670 g tmavé 50% čokolády
1 litr smetany ke šlehání
1 lžička medu

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte tři dortové formy o průměru 20 cm a výšce 5 cm. Pak je vysypte holandským kakaem a odložte. Kakao nasypte do středně velké mísy a zalijte jej 125 ml vroucí vody. Důkladně promíchejte, nechte vychladnout a dejte stranou. Máslo našlehejte, aby bylo lehce nadýchané, pak postupně přidejte cukr a šlehejte další 3–4 minuty. Vmíchejte vanilkový extrakt a jedno po druhém přidejte rovněž vejce.
2. Ve velké míse smíchejte mouku, sodu a sůl. Do mísy s kakaem vlijte mléko. Nakonec k máslovému základu na střídačku přidávejte moučnou směs a kakao s mlékem. Vzniklé těsto rozdělte do třech vymazaných a kakaem vysypaných forem a pečte 35–40 minut nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli. Vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout
3. Udělejte polevu: čokoládu dejte do rendlíku, přilijte smetanu a na mírném ohni zahřívejte, stále míchejte, aby se čokoláda rozpustila a spojila se se smetanou. Sejměte z ohně, přimíchejte med a přendejte do velké mísy a nechte asi 2 hodiny chladnout, každou čtvrthodinu promíchejte.
4. Sestavte dort: na pracovní plochu dejte nejméně povedený korpus, potřete jej částí polevy, navrch posaďte druhý, opět potřete částí polevy, přiklopte posledním třetím korpusem a boky i vršek potřete zbylou polevou.

Pomohl vám recept?
94hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky