
Velikonoční roláda

Snadné
46-60 minut
5/5
Česká
Bezlepkové
Velikonoce
Dezert
Ingredience
Složení 6 porcí
- Želatina plátková 3 plát.
- Čokoláda bílá 150 g
- Smetana ke šlehání 500 ml
- Vejce 6 ks
- Cukr krupicový 90 g
- Olej slunečnicový 24 ml
- Pistácie 100 g
- Bezlepková směs na pečení 36 g
- Sůl
- Maliny lyofilizované 30 g
- Želatina plátková 3 plát.
- Čokoláda bílá 150 g
- Smetana ke šlehání 500 ml
- Vejce 6 ks
- Cukr krupicový 90 g
- Olej slunečnicový 24 ml
- Pistácie 100 g
- Bezlepková směs na pečení 36 g
- Sůl
- Maliny lyofilizované 30 g
Příprava
- 1Do menšího hrnce dejte 5 lžic studené vody, namočte do ní 3,5 plátku želatiny a nechte asi 10 minut nabobtnat. Do vyšší nádoby nalámejte 100 g bílé čokolády na malé kousky. V dalším rendlíku zahřejte 250 ml smetany k bodu varu, přidejte nabobtnalou, vyždímanou želatinu a míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Směs nalijte na kousky bílé čokolády a promixujte tyčovým mixérem dohladka. Po 5 minutách přilijte zbylých 250 ml smetany a znovu promixujte dohladka tyčovým mixérem. Poté ganache přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu, a dejte přes noc odležet do lednice.
- 2Na přípravu rolády vyšlehejte 6 vaječných žloutků spolu s 90 g cukru krupice ručním šlehačem do bílé nadýchané pěny a za stálého šlehání pomalu přilévejte 24 ml oleje. K dokonale vyšlehané směsi přidejte 60 g vyloupaných a jemně namletých pistácií a 36 g bezlepkové směsi. Z bílků a špetky soli vyšlehejte ručním šlehačem v další nádobě tuhý sníh, opatrně ho pomocí stěrky zamíchejte do žloutkovopistáciové směsi a spojte vše v hladké nadýchané těsto.
- 3Poté těsto rovnoměrně vlijte na plech opatřený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C po dobu 10 minut, dokud není povrch těsta jemně narůžovělý. Na pracovní plochu rozprostřete utěrku a poprašte ji 50 g moučkového cukru. Upečený horký piškot opatrně přendejte horní stranou na pocukrovanou utěrku, stáhněte papír a těsto zarolujte, aby bylo pružné. Nechte vychladnout a pak roládu zase velmi opatrně rozbalte.
- 4Vychlazenou ganache vyšlehejte do hustého, tuhého krému a ⅔ naneste rovnoměrně stěrkou na piškot, posypte 30 g nahrubo nasekaných pistácií a 20 g nahrubo nadrcených lyofilizovaných malin. Poté piškot opatrně srolujte do rolády, zbytek krému vložte do cukrářského zdobicího sáčku a ozdobte jím horní část rolády.
- 1Do menšího hrnce dejte 5 lžic studené vody, namočte do ní 3,5 plátku želatiny a nechte asi 10 minut nabobtnat. Do vyšší nádoby nalámejte 100 g bílé čokolády na malé kousky. V dalším rendlíku zahřejte 250 ml smetany k bodu varu, přidejte nabobtnalou, vyždímanou želatinu a míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Směs nalijte na kousky bílé čokolády a promixujte tyčovým mixérem dohladka. Po 5 minutách přilijte zbylých 250 ml smetany a znovu promixujte dohladka tyčovým mixérem. Poté ganache přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu, a dejte přes noc odležet do lednice.
- 2Na přípravu rolády vyšlehejte 6 vaječných žloutků spolu s 90 g cukru krupice ručním šlehačem do bílé nadýchané pěny a za stálého šlehání pomalu přilévejte 24 ml oleje. K dokonale vyšlehané směsi přidejte 60 g vyloupaných a jemně namletých pistácií a 36 g bezlepkové směsi. Z bílků a špetky soli vyšlehejte ručním šlehačem v další nádobě tuhý sníh, opatrně ho pomocí stěrky zamíchejte do žloutkovopistáciové směsi a spojte vše v hladké nadýchané těsto.
- 3Poté těsto rovnoměrně vlijte na plech opatřený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C po dobu 10 minut, dokud není povrch těsta jemně narůžovělý. Na pracovní plochu rozprostřete utěrku a poprašte ji 50 g moučkového cukru. Upečený horký piškot opatrně přendejte horní stranou na pocukrovanou utěrku, stáhněte papír a těsto zarolujte, aby bylo pružné. Nechte vychladnout a pak roládu zase velmi opatrně rozbalte.
- 4Vychlazenou ganache vyšlehejte do hustého, tuhého krému a ⅔ naneste rovnoměrně stěrkou na piškot, posypte 30 g nahrubo nasekaných pistácií a 20 g nahrubo nadrcených lyofilizovaných malin. Poté piškot opatrně srolujte do rolády, zbytek krému vložte do cukrářského zdobicího sáčku a ozdobte jím horní část rolády.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
TIP Roládu můžete ozdobit dle svého! Vyzkoušejte třeba novinku, minivajíčka z bílé čokolády z řady Delicata (mohou obsahovat stopy lepku).


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.