
Velikonoční bochánky zvané cross buns (čti kros bans)
Postup přípravy
1. Rozinky přelijte horkou vodou a dejte stranou.
2.Šest set gramů mouky, 100 g cukru, koření a špetku soli vsypte do mísy. Vyklepněte vejce, vlijte rozpuštěné másloa 250 ml teplého mléka. Přisypte rozdrobené droždí, scezené rozinky a důkladným hnětením vypracujte hladké těsto.
3.Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 60 minut kynout.
4.Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů. Vytvarujte z nich bochánky, které vyskládejte do zapékací mísy nebo pekáčku o rozměrech 31,5 × 21,5 cm. Opět zakryjtea nechte kynout dalších 30 minut.
5.Troubu předehřejte na 180 °C.
6.V malé misce promíchejte zbylou mouku, cukr, mléko a 6 lžic vody do konzistence pasty. Směs vložte do cukrářského sáčku s kulatou násadkou nebo odstřiženým rohem. Přes bulky nakreslete křížem čáry.
7.Pečte 15 minut. Vyjměte, pomažte smetanou a pečte dalších 15 minut dozlatova.
8.Promíchejte marmeládu s vodou. Mašlovačkou natřete ještě horké bulky glazurou a nechte vychladnout. Podávejte s máslem, podobně jako třeba mazanec