Vánoční trifle s bobulovým ovocem

Snadné Dezert Počet porcí: 10 Magazín 12/2021
Snadné Dezert Počet porcí: 10 Magazín 12/2021

Ingredience

8 plátků želatiny
400 g cukru krupice
400 ml ginu
210 g jahod
210 g borůvek
210 g malin
125 g másla
2 vejce
½ lžičky mandlového extraktu
125 g hladké mouky
1 kypřicí prášek na pečení
3 sáčky vanilkového pudinku
1,5 l plnotučného mléka
½ lžíce kukuřičného škrobu
1 tuk na pečení
1 lžíce medu
15 g blanšírovaných mandlí
1 smetana ke šlehání (40 %)

Postup přípravy

1. Pro přípravu želé namočte plátky želatiny do mísy se studenou vodou na 5 minut. V malém rendlíku zahřejte 300 ml vody se 75 g cukru krupice, dokud nebude vřít, a vařte po dobu 2 minut. Odstavte z ohně a do směsi přilijte 300 ml ginu, promíchejte. Z nabobtnalé želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte ke směsi s ginem. Když dostane směs pokojovou teplotu, vezměte 200 g namíchané směsi ovoce (jahody, borůvky, maliny) a umístěte na dno velké skleněné mísy, přelijte směsí želatiny s ginem a nechte chladit 5 hodin v lednici.

2. Mezitím si vytvořte ovocný kompot. Do středního hrnce dejte 280 g směsi ovoce společně se 100 ml ginu a 25 g cukru krupice. Společně vařte za stálého míchání na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a ovoce nevytvoří kašovitou hmotu. Pak nechte vychladnout.

3. Nyní připravte piškot. Vymažte koláčovou formu o průměru 20,5 cm a vyložte ji pečicím papírem. Ve větší míse vyšlehejte 125 g másla a 125 g cukru krupice, až vznikne nadýchaný krém. Postupně přidávejte rozšlehaná vejce a mandlový extrakt a šlehejte při každém přidání. Prosejte mouku, smíchejte ji s kypřicím práškem a přidejte postupně do máslové směsi. Těsto přelijte do koláčové formy a pečte v troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut. Když zapíchnete špejli do piškotu, měla by zůstat suchá. Piškot nechte vychladnout na mřížce.

4. Připravte si vanilkový pudink dle návodu na obalu. Připravený pudink v rendlíku přikryjte potravinovou fólií a dejte chladit do lednice.

5. K přípravě dekorace lehce potřete tukem pečicí plech. Ve středním hrnci rozehřejte 100 g cukru krupice, lžíci medu, 3 lžíce vody a míchejte do rozpuštění cukru. Zvyšte plamen a nechte vařit po dobu 7–10 minut bez míchání, až zezlátne. Sundejte z plotny, nalijte na připravený plech co nejtenčí vrstvu směsi a posypte rovnoměrně nasekanými mandlemi. Nechte vychladnout a ztuhnout a pak rozbijte na ozdobné střepy. Dalších 150 g ovoce posypte 25 g cukru a zahřejte společně s cukrem na pánvi a nechte lehce zkaramelizovat, asi 3 minuty.

6. Pak celý dezert sestavte po vrstvách. Připravte si piškot a vykrojte ho z formy tak, aby kopíroval velikost nádoby a aby nikde nebyly mezery. Přitiskněte ho opatrně k želé. Piškot pokryjte rovnoměrnou vrstvou ovocného kompotu, pak přidejte vrstvu pudinku. Nakonec vyšlehejte šlehačku se dvěma lžícemi cukru ručním mixérem. Šlehačkou ozdobte pudink, přidejte karamelizované ovoce a ozdobte ozdobnými střepy.

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky