Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVánoční trifle s bobulovým ovocem
Albert logoAlbert logo
  • Vánoční trifle s bobulovým ovocem
Vánoční trifle s bobulovým ovocem

Vánoční trifle s bobulovým ovocem

Náročné
Více než 60 minut
0/5
Anglická
Silvestr
Dezert

Ingredience10 porcí

10 porcí
  • Cukr krupicový 400 g
  • Želatina plátková 8 ks
  • Gin 400 ml
  • Borůvky 210 g
  • Maliny 210 g
  • Jahody 210 g
  • Vejce 2 ks
  • Mandlové aroma 1/2 člž
  • Mouka hladká 125 g
  • Pudink vanilkový 3 ks
  • Kypřící prášek 1 ks
  • Mléko plnotučné 1,5 l
  • Rostlinný tuk na pečení 1 ks
  • Škrob kukuřičný 1/2 plž
  • Med 1 plž
  • Mandle loupané 15 g
  • Smetana ke šlehání 40% 1 ks
  • Máslo 125 g
  • Cukr krupicový 400 g
  • Želatina plátková 8 ks
  • Gin 400 ml
  • Borůvky 210 g
  • Maliny 210 g
  • Jahody 210 g
  • Vejce 2 ks
  • Mandlové aroma 1/2 člž
  • Mouka hladká 125 g
  • Pudink vanilkový 3 ks
  • Kypřící prášek 1 ks
  • Mléko plnotučné 1,5 l
  • Rostlinný tuk na pečení 1 ks
  • Škrob kukuřičný 1/2 plž
  • Med 1 plž

Příprava

1
Pro přípravu želé namočte plátky želatiny do mísy se studenou vodou na 5 minut. V malém rendlíku zahřejte 300 ml vody se 75 g cukru krupice, dokud nebude vřít, a vařte po dobu 2 minut. Odstavte z ohně a do směsi přilijte 300 ml ginu, promíchejte. Z nabobtnalé želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte ke směsi s ginem. Když dostane směs pokojovou teplotu, vezměte 200 g namíchané směsi ovoce (jahody, borůvky, maliny) a umístěte na dno velké skleněné mísy, přelijte směsí želatiny s ginem a nechte chladit 5 hodin v lednici.
2
Mezitím si vytvořte ovocný kompot. Do středního hrnce dejte 280 g směsi ovoce společně se 100 ml ginu a 25 g cukru krupice. Společně vařte za stálého míchání na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a ovoce nevytvoří kašovitou hmotu. Pak nechte vychladnout.
3
Nyní připravte piškot. Vymažte koláčovou formu o průměru 20,5 cm a vyložte ji pečicím papírem. Ve větší míse vyšlehejte 125 g másla a 125 g cukru krupice, až vznikne nadýchaný krém. Postupně přidávejte rozšlehaná vejce a mandlový extrakt a šlehejte při každém přidání. Prosejte mouku, smíchejte ji s kypřicím práškem a přidejte postupně do máslové směsi. Těsto přelijte do koláčové formy a pečte v troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut. Když zapíchnete špejli do piškotu, měla by zůstat suchá. Piškot nechte vychladnout na mřížce.
4
Připravte si vanilkový pudink dle návodu na obalu. Připravený pudink v rendlíku přikryjte potravinovou fólií a dejte chladit do lednice.
5
K přípravě dekorace lehce potřete tukem pečicí plech. Ve středním hrnci rozehřejte 100 g cukru krupice, lžíci medu, 3 lžíce vody a míchejte do rozpuštění cukru. Zvyšte plamen a nechte vařit po dobu 7–10 minut bez míchání, až zezlátne. Sundejte z plotny, nalijte na připravený plech co nejtenčí vrstvu směsi a posypte rovnoměrně nasekanými mandlemi. Nechte vychladnout a ztuhnout a pak rozbijte na ozdobné střepy. Dalších 150 g ovoce posypte 25 g cukru a zahřejte společně s cukrem na pánvi a nechte lehce zkaramelizovat, asi 3 minuty.
6
Pak celý dezert sestavte po vrstvách. Připravte si piškot a vykrojte ho z formy tak, aby kopíroval velikost nádoby a aby nikde nebyly mezery. Přitiskněte ho opatrně k želé. Piškot pokryjte rovnoměrnou vrstvou ovocného kompotu, pak přidejte vrstvu pudinku. Nakonec vyšlehejte šlehačku se dvěma lžícemi cukru ručním mixérem. Šlehačkou ozdobte pudink, přidejte karamelizované ovoce a ozdobte ozdobnými střepy.
1
Pro přípravu želé namočte plátky želatiny do mísy se studenou vodou na 5 minut. V malém rendlíku zahřejte 300 ml vody se 75 g cukru krupice, dokud nebude vřít, a vařte po dobu 2 minut. Odstavte z ohně a do směsi přilijte 300 ml ginu, promíchejte. Z nabobtnalé želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte ke směsi s ginem. Když dostane směs pokojovou teplotu, vezměte 200 g namíchané směsi ovoce (jahody, borůvky, maliny) a umístěte na dno velké skleněné mísy, přelijte směsí želatiny s ginem a nechte chladit 5 hodin v lednici.
2
Mezitím si vytvořte ovocný kompot. Do středního hrnce dejte 280 g směsi ovoce společně se 100 ml ginu a 25 g cukru krupice. Společně vařte za stálého míchání na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a ovoce nevytvoří kašovitou hmotu. Pak nechte vychladnout.
3
Nyní připravte piškot. Vymažte koláčovou formu o průměru 20,5 cm a vyložte ji pečicím papírem. Ve větší míse vyšlehejte 125 g másla a 125 g cukru krupice, až vznikne nadýchaný krém. Postupně přidávejte rozšlehaná vejce a mandlový extrakt a šlehejte při každém přidání. Prosejte mouku, smíchejte ji s kypřicím práškem a přidejte postupně do máslové směsi. Těsto přelijte do koláčové formy a pečte v troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut. Když zapíchnete špejli do piškotu, měla by zůstat suchá. Piškot nechte vychladnout na mřížce.
4
Připravte si vanilkový pudink dle návodu na obalu. Připravený pudink v rendlíku přikryjte potravinovou fólií a dejte chladit do lednice.
5
K přípravě dekorace lehce potřete tukem pečicí plech. Ve středním hrnci rozehřejte 100 g cukru krupice, lžíci medu, 3 lžíce vody a míchejte do rozpuštění cukru. Zvyšte plamen a nechte vařit po dobu 7–10 minut bez míchání, až zezlátne. Sundejte z plotny, nalijte na připravený plech co nejtenčí vrstvu směsi a posypte rovnoměrně nasekanými mandlemi. Nechte vychladnout a ztuhnout a pak rozbijte na ozdobné střepy. Dalších 150 g ovoce posypte 25 g cukru a zahřejte společně s cukrem na pánvi a nechte lehce zkaramelizovat, asi 3 minuty.
6
Pak celý dezert sestavte po vrstvách. Připravte si piškot a vykrojte ho z formy tak, aby kopíroval velikost nádoby a aby nikde nebyly mezery. Přitiskněte ho opatrně k želé. Piškot pokryjte rovnoměrnou vrstvou ovocného kompotu, pak přidejte vrstvu pudinku. Nakonec vyšlehejte šlehačku se dvěma lžícemi cukru ručním mixérem. Šlehačkou ozdobte pudink, přidejte karamelizované ovoce a ozdobte ozdobnými střepy.

Hodnocení

Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 06.03.2024 do 19.03.2024

Platný ještě dnes

Od 13.03.2024 do 19.03.2024

Platný ještě 8 dní

Od 20.03.2024 do 26.03.2024

Platný ještě 13 dní

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě dnes

Od 06.03.2024 do 19.03.2024

Platný ještě dnes

Od 13.03.2024 do 19.03.2024

Platný ještě 8 dní

Od 20.03.2024 do 26.03.2024

Platný ještě 13 dní

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.