Zapletený mazancový věnec

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo 85 g
- Mléko BIO 115 ml
- Cukr krupicový 80 g
- Mouka hladká 250 g
- Droždí čerstvé 25 g
- Cukr vanilkový 1 ks
- Mouka polohrubá 155 g
- Sůl
- Citron BIO 1 ks
- Vejce 2 ks
- Mandle plátky 30 g
- Cukr moučkový 15 g
- Máslo 85 g
- Mléko BIO 115 ml
- Cukr krupicový 80 g
- Mouka hladká 250 g
- Droždí čerstvé 25 g
- Cukr vanilkový 1 ks
- Mouka polohrubá 155 g
- Sůl
- Citron BIO 1 ks
- Vejce 2 ks
- Mandle plátky 30 g
- Cukr moučkový 15 g
Příprava
- 1Do 50 ml vlažného mléka s 1 lžící cukru rozdrobte 25 g droždí. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte na teplejším místě 15 minut vzejít.
- 2V míse kuchyňského robotu promíchejte 250 g prosáté hladké mouky a 150 g polohrubé mouky, vanilkový cukr, 70 g cukru krupice a špetku soli. Vklepněte 1 vejce, přilijte 65 ml mléka a nastrouhejte kůru z omytého citronu. Nakonec vlijte rozpuštěných 80 g másla a vykynutý kvásek.
- 3Těsto nechte hníst hnětacím hákem alespoň 10 minut. Nemáte-li robot, vypracujte těsto ručně. V těstě by se měly tvořit bubliny a nemělo by se lepit na stěny mísy. Hnětete-li těsto v robotu, stejně jej pak ještě přendejte na vál a chvíli hněťte ručně, aby se do něj dostal vzduch.
- 4Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
- 5Vykynuté těsto přesuňte na pracovní desku a rozdělte je na 4 stejnoměrné díly. Ty dlaněmi vyválejte na stejně dlouhé válečky o průměru cca 3 cm. Položte je na desku svisle vedle sebe, nahoře spojte stlačením pramenů k sobě a zapleťte 4proudý cop. Na konci prameny také stlačte k sobě, aby se nerozplétaly.
- 6Na plech vyložený pečicím papírem vložte malou keramickou misku o průměru cca 7 cm dnem vzhůru, kterou zvenku nejprve pomažte máslem a posypte polohrubou moukou, jako když připravujete formu na pečení.
- 7Cop přendejte na plech, obložte jím misku kolem dokola, konce pevně přitlačte k sobě. Vytvoříte tak věnec, který sedí na misce. Spojené konce můžete ještě zpevnit špejlemi, aby se během pečení nerozpojily. Opět zakryjte utěrkou a nechte ještě 45 minut kynout.
- 8Ke konci kynutí předehřejte troubu na 170 °C.
- 9Nakonec věnec potřete rozšlehaným vejcem, zasypte 30 g plátků mandlí a pečte 35–40 minut. Před vyložením proveďte test špejlí, jestli je věnec uvnitř propečený.
- 10Po vychladnutí podávejte poprášený moučkovým cukrem. Do středu mazance posaďte kraslice a velikonoční dekorace je hotová.
- 1Do 50 ml vlažného mléka s 1 lžící cukru rozdrobte 25 g droždí. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte na teplejším místě 15 minut vzejít.
- 2V míse kuchyňského robotu promíchejte 250 g prosáté hladké mouky a 150 g polohrubé mouky, vanilkový cukr, 70 g cukru krupice a špetku soli. Vklepněte 1 vejce, přilijte 65 ml mléka a nastrouhejte kůru z omytého citronu. Nakonec vlijte rozpuštěných 80 g másla a vykynutý kvásek.
- 3Těsto nechte hníst hnětacím hákem alespoň 10 minut. Nemáte-li robot, vypracujte těsto ručně. V těstě by se měly tvořit bubliny a nemělo by se lepit na stěny mísy. Hnětete-li těsto v robotu, stejně jej pak ještě přendejte na vál a chvíli hněťte ručně, aby se do něj dostal vzduch.
- 4Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
- 5Vykynuté těsto přesuňte na pracovní desku a rozdělte je na 4 stejnoměrné díly. Ty dlaněmi vyválejte na stejně dlouhé válečky o průměru cca 3 cm. Položte je na desku svisle vedle sebe, nahoře spojte stlačením pramenů k sobě a zapleťte 4proudý cop. Na konci prameny také stlačte k sobě, aby se nerozplétaly.
- 6Na plech vyložený pečicím papírem vložte malou keramickou misku o průměru cca 7 cm dnem vzhůru, kterou zvenku nejprve pomažte máslem a posypte polohrubou moukou, jako když připravujete formu na pečení.
- 7Cop přendejte na plech, obložte jím misku kolem dokola, konce pevně přitlačte k sobě. Vytvoříte tak věnec, který sedí na misce. Spojené konce můžete ještě zpevnit špejlemi, aby se během pečení nerozpojily. Opět zakryjte utěrkou a nechte ještě 45 minut kynout.
- 8Ke konci kynutí předehřejte troubu na 170 °C.
- 9Nakonec věnec potřete rozšlehaným vejcem, zasypte 30 g plátků mandlí a pečte 35–40 minut. Před vyložením proveďte test špejlí, jestli je věnec uvnitř propečený.
- 10Po vychladnutí podávejte poprášený moučkovým cukrem. Do středu mazance posaďte kraslice a velikonoční dekorace je hotová.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.