
Vánoční kokosový sněhulák

Náročné
Více než 60 minut
0/5
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 1 porcí
- Máslo 120 g
- Vejce 13 ks
- Cukr moučkový 200 g
- Mouka polohrubá 200 g
- Cukr krupicový 60 g
- Salko 150 g
- Čokoláda bílá 200 g
- Rostlinný tuk na pečení 20 g
- Kokos strouhaný 100 g
- Věnečky máslové 1 ks
- Fondán 32 g
- Rozmarýn čerstvý 2 snít.
- Potravinářské barvivo
- Lentilky 13 ks
- Máslo 120 g
- Vejce 13 ks
- Cukr moučkový 200 g
- Mouka polohrubá 200 g
- Cukr krupicový 60 g
- Salko 150 g
- Čokoláda bílá 200 g
- Rostlinný tuk na pečení 20 g
- Kokos strouhaný 100 g
- Věnečky máslové 1 ks
- Fondán 32 g
- Rozmarýn čerstvý 2 snít.
- Potravinářské barvivo
- Lentilky 13 ks
Příprava
- 1Troubu předehřejte na 100 °C.
- 2U 1 vejce oddělte bílek od žloutku. Bílek s krupicovým cukrem šlehejte nejdříve ručně nad vodní párou. Když se cukr v bílku rozpustí a bílek začne bělat a pěnit, došlehejte robotem na vyšší otáčky.
- 3Plech vyložte pečicím papírem a pomocí cukrářského sáčku vytvořte pusinky na klobouček. Dejte je sušit na 2 hodiny do trouby.
- 4Na tělo připravte piškotové těsto. U 12 vajec rozdělte bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, přidejte moučkový cukr a vyšlehejte do tuhé pěny. Zlehka vmíchejte žloutky a následně po částech prosátou mouku.
- 5Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, pečte 20 minut na 170 °C. Po 20 minutách zkuste špejlí, zda je piškot již propečený. Pokud špejle zůstala suchá, těsto vyndejte a nechte vychladnout.
- 6Piškotové těsto rozdrobte do misky. Přidejte salko a změklé máslo. Vše promíchejte na tvárnou hmotu.
- 7Z hmoty vytvarujte 3 koule od největší po nejmenší, na tácku dejte na 2 hodiny do mrazáku.
- 8Nad vodní lázní rozehřejte bílou čokoládu spolu se ztuženým tukem.
- 9V druhé misce mějte připravený nasypaný kokos. Z mrazáku vyndejte koule a jednu po druhé namočte do čokolády a následně ji hned obalte v kokosu. Dejte na tác ztuhnout.
- 10Pak koule postupně postavte na sebe a propíchněte je shora naskrz špejlemi tak, aby držely. Mezi jednotlivé koule můžete také dát zbytek rozehřáté čokolády a tak je ještě lépe spojit.
- 11Zbytkem čokolády také slepte věneček a pusinku na klobouček a přilepte ho na hlavu sněhulákovi.
- 12Smíchejte 20 g fondánu s červeným potravinářským barvivem. Vyválejte z něj váleček a rozválejte ho na placku. Šálu můžete dekorovat hvězdičkami z 10 g bílého fondánu.
- 13Do prostřední koule zapíchněte snítky rozmarýnu jako ruce.
- 14Nakonec smíchejte 2 g fondánu se žlutým i červeným barvivem a získáte oranžovou. Vytvarujte mrkvičku a pomocí bílé čokolády ji připevněte.
- 15Stejnou metodou přilepte drobné čokoládové čočky, díky kterým sněhulákovi vzniknou oči, pusa a knoflíky. Sněhuláka pak pro jistotu uchovejte v lednici, aby ztuhl.
- 1Troubu předehřejte na 100 °C.
- 2U 1 vejce oddělte bílek od žloutku. Bílek s krupicovým cukrem šlehejte nejdříve ručně nad vodní párou. Když se cukr v bílku rozpustí a bílek začne bělat a pěnit, došlehejte robotem na vyšší otáčky.
- 3Plech vyložte pečicím papírem a pomocí cukrářského sáčku vytvořte pusinky na klobouček. Dejte je sušit na 2 hodiny do trouby.
- 4Na tělo připravte piškotové těsto. U 12 vajec rozdělte bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, přidejte moučkový cukr a vyšlehejte do tuhé pěny. Zlehka vmíchejte žloutky a následně po částech prosátou mouku.
- 5Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, pečte 20 minut na 170 °C. Po 20 minutách zkuste špejlí, zda je piškot již propečený. Pokud špejle zůstala suchá, těsto vyndejte a nechte vychladnout.
- 6Piškotové těsto rozdrobte do misky. Přidejte salko a změklé máslo. Vše promíchejte na tvárnou hmotu.
- 7Z hmoty vytvarujte 3 koule od největší po nejmenší, na tácku dejte na 2 hodiny do mrazáku.
- 8Nad vodní lázní rozehřejte bílou čokoládu spolu se ztuženým tukem.
- 9V druhé misce mějte připravený nasypaný kokos. Z mrazáku vyndejte koule a jednu po druhé namočte do čokolády a následně ji hned obalte v kokosu. Dejte na tác ztuhnout.
- 10Pak koule postupně postavte na sebe a propíchněte je shora naskrz špejlemi tak, aby držely. Mezi jednotlivé koule můžete také dát zbytek rozehřáté čokolády a tak je ještě lépe spojit.
- 11Zbytkem čokolády také slepte věneček a pusinku na klobouček a přilepte ho na hlavu sněhulákovi.
- 12Smíchejte 20 g fondánu s červeným potravinářským barvivem. Vyválejte z něj váleček a rozválejte ho na placku. Šálu můžete dekorovat hvězdičkami z 10 g bílého fondánu.
- 13Do prostřední koule zapíchněte snítky rozmarýnu jako ruce.
- 14Nakonec smíchejte 2 g fondánu se žlutým i červeným barvivem a získáte oranžovou. Vytvarujte mrkvičku a pomocí bílé čokolády ji připevněte.
- 15Stejnou metodou přilepte drobné čokoládové čočky, díky kterým sněhulákovi vzniknou oči, pusa a knoflíky. Sněhuláka pak pro jistotu uchovejte v lednici, aby ztuhl.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.