×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Vánočka s datlemi
45 minut , Dezert , Snadné , Česká , Cukroví , Vánoce , Vegetariánské ,

Vánočka s datlemi

Co budu potřebovat

Na kvásek
1/2 kostky droždí
1 lžička cukru
3 lžíce mléka
špetka mouky
1/3 kostky másla
1/3 hrnku (o objemu 300 ml) moučkového cukru
1 žloutek
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
3/4 hrnku mléka
1 vejce
200 g datlí
1/2 hrnku mandlových plátků

Jak na to?

Rozmačkejte droždí, přidejte do něj lžičku cukru, tři lžíce vlažného mléka, špetku mouky a promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
V míse utřete změklé máslo se zbylým cukrem a žloutkem, přidejte prosátou hladkou a polohrubou mouku, sůl, kvásek a vlažné mléko smíchané s prošlehaným vejcem (část vejce si schovejte na závěrečné potření vánočky). Těsto zpočátku míchejte vařečkou v míse.
Jakmile se začne těsto spojovat, přidejte datle nakrájené na kousky a polovinu mandlových plátků. Těsto přendejte na vál a ručně propracujte, dokud nebude vláčné. Poté ho přendejte zpět do mísy, poprašte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě dvě hodiny kynout.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Po vykynutí upleťte vánočku, potřete ji zbylým vejcem promíchaným se lžící mléka, posypte zbytkem mandlových plátků a nechte ještě 20 minut kynout. Vánočku pečte, dokud nezezlátne, potom ji na dvou místech kolmo propíchněte špejlí, aby držela pohromadě. Snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 40 minut.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

  • Sněhové pusinky s citronovou pěnou

    Cukroví nad 60 minut
  • Vanilkové rohlíčky

    Cukroví 30 minut
  • Špaldovodatlové hvězdičky

    Cukroví nad 60 minut