Vánočka s datlemi
Ingredience
Na kvásek | |
---|---|
1/2 | kostky droždí |
1 | lžička cukru |
3 | lžíce mléka |
špetka mouky | |
1/3 | kostky másla |
1/3 | hrnku (o objemu 300 ml) moučkového cukru |
1 | žloutek |
1 | hrnek hladké mouky |
1 | hrnek polohrubé mouky |
1/2 | lžičky soli |
3/4 | hrnku mléka |
1 | vejce |
200 g | datlí |
1/2 | hrnku mandlových plátků |
Postup přípravy
Rozmačkejte droždí, přidejte do něj lžičku cukru, tři lžíce vlažného mléka, špetku mouky a promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
V míse utřete změklé máslo se zbylým cukrem a žloutkem, přidejte prosátou hladkou a polohrubou mouku, sůl, kvásek a vlažné mléko smíchané s prošlehaným vejcem (část vejce si schovejte na závěrečné potření vánočky). Těsto zpočátku míchejte vařečkou v míse.
Jakmile se začne těsto spojovat, přidejte datle nakrájené na kousky a polovinu mandlových plátků. Těsto přendejte na vál a ručně propracujte, dokud nebude vláčné. Poté ho přendejte zpět do mísy, poprašte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě dvě hodiny kynout.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Po vykynutí upleťte vánočku, potřete ji zbylým vejcem promíchaným se lžící mléka, posypte zbytkem mandlových plátků a nechte ještě 20 minut kynout. Vánočku pečte, dokud nezezlátne, potom ji na dvou místech kolmo propíchněte špejlí, aby držela pohromadě. Snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 40 minut.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY