
Valašské frgály s makovou náplní
Postup přípravy
Těsto
1. Do mísy nalijte vlažné mléko, rozdrobené droždí, moučkový cukr a promíchejte.
2. Přidejte hladkou mouku, 2 žloutky, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, 180 g změklého másla a zbytek dejte do lednice. Hněťte do hladkého těsta. Překryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
3. Těsto rozdělte na 4 bochánky, každý vyválejte do kruhu o průměru 30 cm a položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout.
4. Mezitím si připravte drobenku. Nakrájejte 150 g vychlazeného másla na kostky. Do mísy nasypte polohrubou mouku, přidejte připravené máslo, cukr a promíchejte.
5. Každý koláč potřete náplní dle chuti a nechte přitom po obvodu asi 1 cm okraje těsta volný. Ten potřete 1 rozšlehaným vejcem.
6. Posypte drobenkou a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Náplň
1. V kastrůlku svařte mák, mléko, cukr a máslo, pak přidejte povidla a promíchejte.
2. Připravené těsto potřete makovou náplní a nechte přitom po obvodu asi 1 cm okraje těsta volný. Ten potřete 1 rozšlehaným vejcem.
3. Posypte drobenkou a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.