Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Valašské frgály s makovou náplní

Valašské frgály s makovou náplní

Ingredience

Základ frgálu
250 ml plnotučného mléka
42 g čerstvého droždí
80 g cukru moučky
500 g hladké mouky
3 vejce
sůl
1 bio citron
330 g másla
300 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
Náplň
400 g mletého máku
350 ml polotučného mléka
200 g cukru krupice
50 g másla
1 lžíce povidel
1 vejce

Postup přípravy

Těsto

1. Do mísy nalijte vlažné mléko, rozdrobené droždí, moučkový cukr a promíchejte.

2. Přidejte hladkou mouku, 2 žloutky, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, 180 g změklého másla a zbytek dejte do lednice. Hněťte do hladkého těsta. Překryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.

3. Těsto rozdělte na 4 bochánky, každý vyválejte do kruhu o průměru 30 cm a položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout.

4. Mezitím si připravte drobenku. Nakrájejte 150 g vychlazeného másla na kostky. Do mísy nasypte polohrubou mouku, přidejte připravené máslo, cukr a promíchejte.

5. Každý koláč potřete náplní dle chuti a nechte přitom po obvodu asi 1 cm okraje těsta volný. Ten potřete 1 rozšlehaným vejcem.

6. Posypte drobenkou a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Náplň

1. V kastrůlku svařte mák, mléko, cukr a máslo, pak přidejte povidla a promíchejte.

2. Připravené těsto potřete makovou náplní a nechte přitom po obvodu asi 1 cm okraje těsta volný. Ten potřete 1 rozšlehaným vejcem.

3. Posypte drobenkou a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Pomohl vám recept?
14hodnocení3

Další videorecepty